Srbija je šampion svijeta!

Zvuči nestvarno, ali tako je - Srbija je u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu pobedila Brazil! 

Srbija 20.06.2015 | 09:31
Srbija je šampion svijeta!

Junaci su "orlići", igrači omladinske selekcije koji su petostruke šampione sveta savladali posle produžetaka sa 2:1.

Izabranici Veljka Paunovića su partijama i ponašanjem na šampionatu na Novom Zelandu oduševili naciju, vratili veru u fudbal i pokazali kako se bori za nacionalni tim. Finale sa Brazilom je poslastica i prilika da se ponovi uspeh čuvenih "čileanaca", generacija koja se 1987. godine popela na krov sveta.

Za razliku od prethodnih duela, Paunović je napravio značajnu izmenu u ofanzivi, dosadašnji "džoker" Ivan Šaponjić dobio je mesto u startnoj postavi, pa uz Mandića i Živkovića prestavlja "navalu", a u jedanaestorci je bio umesto Gaćinovića.



Drugi produžetak: Gol Maksimovića u 118. minutu!

Brzo su puleni Veljka Paunovića došli do izgledne prilike, Maksimović je bio u lepoj poziciji na ivici šesnaesterca, a loptu je malo jače zahvatio i prebacio preko prečke.

Uzvraćeno je novim oštrim udarcem Žoao Pedra sa distance, Rajković je po ko zna koji put na meču bio na mestu i sprečio preokret. Dešavale su se greške u dodavanjima, umor je učinio svoje na obe strane, a Jovanović je faulom na sredini terena "zaradio" žuti karton.

U 118. minutu, sjajna akcija rezultirala je povratkom vođstva, a velike zasluge imao je odmorni Ilić. Odlično je protutnjao po desnoj strani, uposlio Živkovića, a njegov brz pas uz izbegavanje ofsajda servirao je pogodak Maksimoviću!

Prvi produžetak: Velika šansa Brazilaca u 105. minutu, odbrana ispravila greške

Rožerio Mikale je izvršio sve tri izmene, Paunović je sačuvao još jednu na početku prvog produžetka, ali je brzo reagovao i ubacio Stefana Ilića umesto indisponiranog Šaponjića, koji nijednom nije imao priliku da iskoristi najjači adut, igru glavom.

Pored umora zbog četvrtih produžetaka na turniru, dodatno je otežavao igru i veliki pljusak koji je počeo. Svežina Ilića dobro je došla ekipi, njegov trk je naterao Alefa na faul za žuti karton, a padavine nisu smetale samo našim navijačima, koji su po kiši nastavili da hrabre ekipu.

Pred kraj prvih 15 minuta, Brazilci su uneli nervozu u odbranu, reagovali su Veljković i Gajić posle opasne akcije i gužve u šesnaestercu, pa je u poslednjem trenutku otklonjena opasnost pred novu kraću pauzu.

Drugo poluvreme: Gol Mandića za vođstvo, Brazil uzvratio posle tri minuta

Veoma ofanzivno su rivali ušli u nastavak, već u 47. minutu su bacili odbranu na muke, sa samo dva metra je loptu izbacio Antonov do Danila, koji je sa 20-ak metara tukao tik preko prečke.

Brzo je stigao odgovor, ofsajd Mandića sprečio je novu akciju, napadač Čukaričkog je malo kasnije podbacio kada je poslao dugu loptu iako je imao bolja rešenja na 30-ak metara od gola, a u 52. minutu, pripretili smo iz novog kornera.

Kašnjenje u odbrani nije skupo koštalo tim Veljka Paunovića malo kasnije, proigrao je Danilo Gabrijela, da bi usledio katastrofalan šut sa desnog krila. Malo je nedostajalo da se to kazni, sjajni Živković je sačekao utrčavanje Gajića i servirao loptu, a Žan je odbranio udarac igrača OFK Beograda sa pet metara.

Osvežen je sastav Brazila ulaskom Pereire umesto Bošilje u 65. minutu, a frustrirani prvotimac je, nezadovoljan izmenom, šutirao okonstrukciju klupe. I konačno, u 70. minutu, Mandić je za partiju nagrađen odličnom asistencijom, lopta je sa desnog boka došla na samo dva metra od gola, pa je igraču Čuke preostalo samo da je sprovede u mrežu za "hladan tuš" petostrukim prvacima sveta!



Nažalost, radost je kratko trajala, tek tri minuta. Previše je dozvoljeno Pereiri, Živković i Maksimović su ga olako pustili da se prošeta kroz šesnaesterac, a zatim i Gajić, pored kog je ovaj fudbaler i polao loptu tik u malu mrežu gola Rajkovića.

Napravljena je i prva izmena u našem taboru, Gaćinović je ušao u igru umesto strelca Mandića, posle čega je Giljerme na nove muke bacio Rajkovića - golman Crvene zvezde skrenuo je loptu u korner.

Brazilska opsada primorala je Paunovića na defanzivniju izmenu, Vukašin Jovanović je ušao umesto Milinković-Savića, a navijači su pesmom pokušali da ohrabre "orliće" u napetoj završnici.

Kakav je Rajković golman, pokazao je u 91. minutu. Iznudili su rivali slobodan udarac na oko 20 metara od gola, odlično ga je izveo Pereira, ali je odbrana Rajkovića bila još bolja, pa se ušlo u produžetke, četvrte na turniru za Srbiju, a treće za Brazil.

Prvo poluvreme: Dve dobre odbrane Rajkovića, "orlići" propustili veliku šansu u 45. minutu

Već u drugom minutu Srbija je pripretila, Mandić je sa levog ugla šesnaesterca poslao loptu ka Živkoviću, kom je korak nedostajao da je zahvati kako želi. I podrška je kao da se igra u Srbiji, naša dijaspora je ispunila veliki deo tribina, pa odjekuje skandiranje "orlićima".

Da razloga za strah od Brazila nema, pokazao je nastavak uvoda, jak presing je anulirao pokušaje Brazilaca da se razigraju, a za to vreme, samo su malo jači pasovi iza leđa odbrane rivala sprečili Srbiju da uđe u ozbiljniju šansu.

U 10. minutu je prekid Brazilaca bio opasan, posle intervencije Veljkovića je Žan Karlos oštro šutirao, što je bila samo prilikada se i Rajković istakne dobrom odbranom.

Disciplinovanost je bila odlika ekipe i dalje, ofanzivci nisu ostavljali saigrače na cedilu pri napadima Brazilaca, pa se i Mandić vraćao u odbranu kako bi "pokrio" desnu stranu po kojoj su protivnici opasni. Sa te strane je jedan udarac Žesusa odbranio Rajković i Brazil iz iznuđenog kornera nije stvorio ništa.

Žoao Pedro je bio sve opasniji, pretrčao je više od pola terena u 25. minutu i došao do izgledne prilike za šut, ali na sreću, realizacija je bila traljava. Konačno se dočekala bolja prilika Srbije u 29. minutu, opasna kontra zaustavljena je faulom na oko 25 metara, no prejako je slobodan udarac izveo Živković.

"Ajmo, 'ajde, svi u napad", odjekivalo je sa tribina, ali su i Brazilci pokazali zašto nisu primili gol više od 500 minuta, čekao se prekid ili kontra, a tek je Gajić sa velike distance testirao reflekse golmana Žana u 33. minutu.

Falio je završni pas "orlićima" u nekoliko situacija, pred kraj poluvremena je propala nova šansa kada je Milinković-Savić izbacio Šaponjića, a mladi golgeter Partizana loše je zahvatio loptu pošto je otišao previše iskosa po desnom boku.

Velika šteta je što vođstvo nije stvoreno pred odlazak na odmor, izboreni korner posle gužve u šesnaestercu doneo je odlično uigranu kombinaciju - Babić je glavom spustio Milinković-Saviću, da bi igrač Genka šutirao po sredini, pravo u golmana Žana.

Brazil - Srbija 1:2 (0:0)
(Pereira 73 - Mandić 70, Maksimović 118)
Stadion: Nort Harbur, Okland Sudija: Fahad Al Mirdasi (Saudijska Arabija)
BRAZIL: Žan, Žoao Pedro, Marlon, Lusao, Žorž, Danilo, Jaja (od 74. Malkom), Giljerme, Bošilja (od 65. Pereira), Gabrijel Žezus (od 90+1. Alef), Žan Karlos.
SRBIJA: Rajković, Gajić, Babić, Veljković, Antonov, Zdjelar, Milinković-Savić (od 82. Jovanović), Maksimović, Živković, Mandić (od 76. Gaćinović), Šaponjić (od 95. Ilić).

Izvor: Blic

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Dragan

20.06.2015 07:35

Svaka čast momci i sve čestitke!!!

ODGOVORITE
Name

Гојко, Република Српска

20.06.2015 07:36

Браво шампиони !!!! Цијела српска је уз Вас!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Foča

20.06.2015 08:17

Čitav A tim treba rastjerati a ove momke proglasiti A timom Srbije!

Name

srbin

20.06.2015 08:32

Zivela majka Srbija!

Name

b tim

20.06.2015 10:04

Od U20 i U21 sastaviti najjacu ekipu i dodati samo iz seniora Matica, Markovica, Stojkovica i mozda Ivanovica.

Name

RadikalNO

20.06.2015 11:18

Baš je lepo Srbin biti.

Name

NEMANJA

20.06.2015 07:37

Cestitke fudbalerima bravo SRBIJA

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

20.06.2015 07:37

Madjarska , USA , Mali i Brazil sve nakon produzetka , svaka vam cast momci !

ODGOVORITE
Name

Mi sami

20.06.2015 07:38

SRBIJAAAAAAAAA.....

ODGOVORITE
Name

Lavovi

20.06.2015 07:38

Bravo Momci na vas trebaju i ostale generacije da se ugledaju koje Srce i koja Borba kao Lavovi do zadnje kapi snage.Ponosan sam na vas a najvise na vaseg trenera koji vas je odlicno vodio.

ODGOVORITE
Name

roki

20.06.2015 07:39

Republika Srpska Slavi

ODGOVORITE
Name

Nemanja

20.06.2015 07:39

Bravo momci cestitke

ODGOVORITE
Name

Homo sapiens

20.06.2015 07:39

Konacno jedna dobra i ohrabrujuca vjest.

ODGOVORITE
Name

Maksimović

20.06.2015 07:40

SRBIJAAAA HVALA TI BOZEEEE

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

20.06.2015 07:40

To bre momci sto ne mogu politicari to rade sportisti. .. podelimo to svi balkanski narodi, taj uspeh, skupa u ovo tesko vreme...bacimo neslogu u drugi plan. Ziveli

ODGOVORITE
Name

ado

20.06.2015 07:44

BRAVO, momci,ovaj austrijski reporter samo ponavlja:CUDO SE DESILO,SRBIJA PRVI PUT NA PRVENSTVU I PRVAK SVIJETA...

ODGOVORITE
Name

ssss

20.06.2015 07:45

Čestitke momci

ODGOVORITE
Name

gradiška

20.06.2015 07:49

Bravo momci i sretno u daljoj vašoj karijeri!Ove heroje u A tim!

ODGOVORITE
Name

tesko al lako

20.06.2015 07:50

Kad se ima kvaliteta a niko sa strane ne smeta. Novi Zeland daleko i menadzerima i starletama,sreca je sto su vecina njih kod zmaja u parovima i nisu mogli uticat na rezultat. A i poklopilo se i dobra klima u ekipi i sudjenje i dobra kondicija i rezultat nije izosto. Sve cestitke

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

20.06.2015 07:51

Najbolji,najbolji,najbolji na svijetu!!!Legende!!!

ODGOVORITE
Name

Sladjan Salzburg

20.06.2015 08:13

Prava drama u70,73 i 118 min gol koji je Srbiju dovelo do sampioata sveta

Name

Edi

20.06.2015 08:01

Svaka cast,ali sa potpisivanjem prvog stranog ugovora bajka prestaje i motiv za repku nestaje,slucaj Srbije,seniora.

ODGOVORITE
Name

Miki

20.06.2015 08:03

Vidi bolesnika što pucaju minuse. Ovo je sportski uspjeh za ponos svih iz bivše Juge. Ozdravite već jednom.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

20.06.2015 09:30

Zajebi ti bivšu Jugu. Ovo je srBski uspjeh i srBski ponos. Srbijaaaa brale...

Name

abc

20.06.2015 08:07

Bravo! 4 republikanca se bore za ovo danas i za olimpijsku vizu u Ceskoj. Ako orlici izbore OI, trecina do pola tima ce biti iz RS plus Velja Stjepanovic, Tijana Boskovic, Raduljica... Hvala ti jedna jedina Republiko Srpska

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

20.06.2015 08:08

Ja te voooolim, ja te vooolim ja te volim Srbijo!!!

ODGOVORITE
Name

Patriota

20.06.2015 08:17

Sport iznad svega bravo Momci

ODGOVORITE
Name

goran

20.06.2015 08:19

Tako se bori za Otadzbinu!!!BRAVO MOMCI

ODGOVORITE
Name

srbin bre

20.06.2015 08:33

Vidi ovih zelenih sto lupaju minuse! Crknite dusmani! SRBIJA JE SAMPION SVETA

ODGOVORITE
Name

Navijanje

20.06.2015 09:20

Ne zagovaram nijednu naciju. Jednostavno sam iz BH. Nikad nisam navijao za Tursku (iako neki to rade samo zato sto 2 naroda potenciraju navijanje za Hrvatsku i Srbiju), vec sam bio uz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju na bilo kojem natjecanju. Zato cu i staviti minuse, na isti nacin kao sto su stavljali minuse kad reprezantacije BH igraju neke utakmice. A stavio sam pluseve na sve objave u srpskim medijima. Svaka cast mladima Srbije na upornoscu i uspjehu. Zivjeli.

ODGOVORITE
Name

Boki

20.06.2015 10:44

Ajde sta lupas,u Ticimu u Svicarskoj svi navijaju za Italiju u juznom Tirolu u Italiji svi za Njemacku i nikom ne smeta.Sta bi vi da nam odredite za koga cemo navijati.Sve cestitke momci i sve vam se pozlatilo.Sva Republika Srpska slavi vas uspjeh.

Name

BANJALUKA

20.06.2015 09:25

Vec sat vremena tuce adrenalin u meni,nikakao da se smirim.

ODGOVORITE
Name

tigar

20.06.2015 09:29

Svaka cast momci,zaista ponos nacije cijele.

ODGOVORITE
Name

СРБИЈА

20.06.2015 09:46

БРАВО СРБИ

ODGOVORITE
Name

Ibro

20.06.2015 09:47

Bravo !

ODGOVORITE
Name

Darko

20.06.2015 09:54

"Zvezda,Srbija ! Nikad Jugoslavija !"

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

20.06.2015 10:13

Bravo za nase Orlice. Banjaluka je prokljucala. Po ulicama se svira i mase srpskim zastavama.

ODGOVORITE
Name

Boki

20.06.2015 10:34

Cestitam momci svaka vam cast.

ODGOVORITE
Name

šampion

20.06.2015 10:44

Čestitke šampionima!!! Svi smo srećni. RTRS je trebao da prenosi utakmicu,kao i RTS! Samo trkeljaju o kriminalcima,Dodiku i kompaniji,a mi smo primorani da plaćamo rtv taksu. Lopovi.

ODGOVORITE
Name

Orlici pa Orlovi

20.06.2015 11:06

Iskreno se nadam da su Veliki Orlovi sto nemaju ni Perije a kamo i krila ovo gledali i da bi se trebali stideti svojih dosadasnjih nastupa ako imalo imaju obraza. A za buducnost pred Utakmicama ne trebaju vise analize protivnika nego neka samo pogledaju prije utakmice ove snimke ovih ORLICA i to ce im biti dovoljno da razumiju fudbal I kako se na terenu bori do zadnje kapi snage.

ODGOVORITE
Name

zizzu

20.06.2015 11:30

Nek ste vi Amerima ocitala lekciju a za zlato gore dole ,navikli smo to od vaterposlista odbojkasa, Djokovica, kosarkasa, samo Amere ste cepnuli za mene ste najbolji.

ODGOVORITE
Name

xx

20.06.2015 12:20

Pustite vjeru i boju,sve cestitke ovim mladim momcima,navijao sam kao prije rata.Sve naj,naj iz Mostara.

ODGOVORITE
Name

Mračaj prekajski

21.06.2015 11:17

I ova generacija će se rasuti, uništiće je lopovski FSS sa starim, potrošenim, korumpiranim ljudima u vođstvu. Banda sve preuzela i zakopitila, iskorjeniti se ne da. Baš kao i što je u politici RS.

ODGOVORITE
Name

Требиње

21.06.2015 21:42

Ви нисте ОРЛИЋИ него СРПСКИ ОРЛОВИ ВИТЕЗОВИ свака част момци тако се игра на понос роду и српској нацији. Живјела СРБИЈА!!!!!!

ODGOVORITE