Stanka tri decenije brani Užice od leda

Stanka Ristić (75), sa "poligona 33": Strepi, strepi, takav ti je moj život. Da radim više ne mogu, a radim. Kad oluja prođe, Ere kažu "Opet nas Bog spasao"

Srbija 19.06.2015 | 20:01
Stanka tri decenije brani Užice od leda

VALjA se nebeska grdosija s Drine, pokrila je Taru, napada Kadinjaču, zakačiće maline u Staparima i Biosci, stuštiće se na Đurčiće ko nikad, žive duše nema, narod se posakrivao u kuće, nije se s munjama igrati na ovoj vetrometini...

Jedna starica, sama, s "motorolom" u ruci na ovo zlo juriša! Trči Stanka Ristić (75) kroz polje koliko je noge još nose, viče nekome u radio-stanici: Daj azimut! Deder ponovi elevaciju! Stavlja ubojitu "šesticu" u lanser, trenutak kasnije, sve se trese. Onda se razvedri taman koliko da Ere pomisle: Sačuva nas Bog.

- Tako ti je to, na Užice ne sme pasti! - govori Stanka, briše kišu i znoj s čela. - Poneka raketa je ostala, vidi, tu su tri ove "Trajalove" što ih zovu "olovke", nekad ima "šestica" onih "Krušikovih", ili "osmica" iz "Poliestera". Ma, samo da je više džebane, manje bi štete bilo.

S poligona 33, Stanka brani Užice punu 31 godinu.

Tu na Ponikvama, sa sestrom Olgom živi sama. Starice su okružene brdima i livadama s kojih bi valjalo pokupiti seno. Ali, taman kad valja da se radi, zakrči "motorola", ovce uđu u dvorište da naprave štetu, šarulja se pusti s konopca, pokošeno pokisne...

- Čim zakrči sabajle, prozivka strelaca počinje. Ako se ne javiš, dobiješ minus. Kad je naređenje "trijestrojka na stanicu", znači na mene se okomilo, tad jurišam i ništa preče na svetu ne može biti. Strepi, strepi, takav ti je moj život - govori Stanka. - Meni je sad problem što sam stara. Da radim više ne mogu, a radim. Dvadeset godina ima otkako me pregazi zaprega, kičma mi stradala. Bilo ratno stanje, pa to proturih bez lekova na suvo. E sad me stislo, noge ne slušaju.

Stanka "puca" kao kada na nebo treba pucati.

- Televizija nam je ovde jedina razonoda. Gledaš li ti rijaliti? "Parove"? Kaži ti meni, otkud onima da svake nedelje jedu janje, kako to može da bude? Pita li se ko kako je kad grad pobije maline i kako je nama? Nego, i taj Hepi nestade, moram onu kutiju da nabavim - priča starica, žali se što penziju dočekati neće, staž da uplaćuje nije imala, kako će za zdravstveno i šta će na kraju da bude. - Za ovih šest ili sedam meseci, nabraću 24.000, toliko strelci vrede. I to je nešto kad nema mlađih da rade.

Seoskim putem na traktoru prolazi mladić ko brdo, vozi seno. Kaže, počećemo i mi ko Rusi. Oni, tvrdi, grad gađaju iz aviona. Tako su napravili da bude sunce kad je bila ona veličanstvena parada. Stanka baš i ne veruje.

- Kad je jara u Užicu, ovde vetar rebra probija, to se promeniti neće - kaže Stanka i objašnjava kako se Užice od grada čuva: - Uđeš u stanicu, vidiš da nema zmija, nekad se od njih crni ovaj astal unutra, vole tu da se zavuku. Njih počistiš, uzmeš rakete, pa na lanser. Papučom šteluješ azimut. Ručicom podesiš elevaciju, to sve kako narede iz centra s Šehovog brda. Kad ispucaš, daš im opis, jel bio vetar olujni il običan, kako su oblaci izgledali, koliko je vode palo...

Taman je starica izveštaj sastavila, pa sela pred kućom da dušom odahne. Da joj je otečene noge nekako da odmori, da s mirom popije kafu. Misli, trebalo bi da ode do užičke opštine, da moli za bilo kakvu penziju, ma deset hiljada bi dosta bilo da preživi.

Opet ona "motorola" zakrča, namunjilo se nad Užicem: "Trijestrojka na stanicu!" Eto Stanke pored lansera pre oblaka i munja, preskoči preko onog brda hitro, kao da starost ne postoji i da za nju niko nikad čuo nije.

- Ma šta mi reče! Iz aviona ćemo ih gađati - vrti starica glavom, nišani u nebo, dobro je, i danas će Bog spasti Užičane.

DOK SE OPAMETE

POSLEDNjI, sitan grad kad je pao, u zoni Radarskog centra Užice dejstvovano je iz 29 stanica, sa 69 raketa, najviše nad Bajinom Baštom, Ariljem, Kosjerićem i Užicem. Ovaj radarski centar ima ukupno 134 stanice, ali ove godine nisu sve popunjene strelcima. Mladi neće za lansere, pa polovinu spasilaca čine stari i žene.

- Tako je uvek sa mladima, mora da prođe neko vreme dok se opamete - kaže baka Stanka.

(Večernje novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

boki

19.06.2015 18:44

Baba ti si bog.

ODGOVORITE
Name

modricanim

19.06.2015 22:53

Legenda:))

ODGOVORITE