Srpska porodica izbačena iz kuće

Porodica Ilić iseljena je jutros iz svoje kuće koja se nalazi u centru severnog dela Kosovske Mitrovice nakon što je Albanac na sudu dobio spor da je on vlasnik kuće u kojoj je do danas živela petočlana srpska porodica.

Srbija 19.06.2015 | 19:38
Srpska porodica izbačena iz kuće

Ilić nije učestvovao u sudskom sporu jer, kako kaže, od suda nije dobio nijedan poziv za parnicu, osim presude da mora da napusti kuću koju je kupio 2002. i da je 2006. godine saznao da je Albanac sa dva svedoka kuću i imanje prebacio na sebe, prenosi Tanjug.

Danilo Ilić je Radiju Kontakt plus izjavio da je moralo ovako kako ne bi bilo incidenata, da je probao na sve načine i da nije išlo.

U Kosovskoj Mitrovici jutros je bila jaka koncentracija Kosovske policije, koji su, kako se pretpostavlja, bili spremni da reaguju u slučaju da Ilić ne napusti kuću koja se nalazi uz Osnovnu školu "Sveti Sava" u strogom centru grada.

"Nisam hteo ni prijatelje ni bilo koga drugog da izlažem opasnosti da budu uhapšeni, maltretirani, da se dogodi možda i nešto gore", rekao je Ilić i dodao da ima obećanja da će biti učinjeno sve kako bi sudski spor u vezi s kućom koju je kupio ponovo bio pokrenut.

"Ovo je četvrti put kako pokušavaju da me isele, tri puta do sada smo nekako uspevali da se odbranimo, sada je to otišlo daleko i nisam hteo da se izlažu riziku nečiji životi, hapšenja, šta se već sve spremalo za danas. Povukao sam se i možda je tako i najbolje", rekao je Ilić.

Petočlana srpska porodica koja je jutros iseljavala stvari iz kuće u kojoj je živela nije rešila stambeno pitanje i, prema Danilovim rečima, u toku dana će videti gde će naći neki privatni smeštaj.

Danilo Ilić je u kući živeo sa suprugom i troje dece.

Advokat Miodrag Brkljac izjavio je ranije da je slučaj Danila Ilića primer kako je Srbima na Kosovu u poslednjih deset godina otimana imovina.

Iako je Ilićev advokat podneo zahtev za ponavljanje sudskog procesa, Osnovni sud u Mitrovici skoro godinu dana se ne oglašava tim povodom.

Ilić se u vezi sa ovim slučajem obraćao i Euleksu, koji se oglasio nenadležnim.

Kancelarija za KiM će pružiti pomoć porodici Ilić

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će porodici Ilić obezbediti sredstva za plaćanje privremenog smeštaja i pružiti svu pravnu i drugu pomoć do pronalaženja dugoročno održivog i pravno mogućeg rešenja, to jest povraćaja uzurpirane imovine.

Kancelarija za KiM zatražila je od svih međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji da zaštiti srpski narod na Kosmetu od višegodišnje klasične otimačine srpske imovine.

Ta kancelarija je podsetila da na povraćaj imovine uzurpirane na KiM čeka više od 40 hiljada građana srpske i nealbanske nacionalnosti, koji su nadležnim pokrajinskim institucijama podneli zahteve za vraćanje nezakonito, na ovakav i slične načine, zaposednutih kuća, stanova, poslovnih prostora i zemljišta.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar