EP do 21: Predstavljamo A grupu...

Kako razoružati Pancer diviziju? Nemci od 2009. godine nisu bili ovako jaki, Danci su tempirana bomba, Česi potpuna enigma...Orlići pred sobom imaju težak zadatak i dve odlične selekcije, dok je domaćin sa igračima iz domaće lige potpuno nepredvidiv.

Fudbal 17.06.2015 | 20:00
EP do 21: Predstavljamo A grupu...

Kada su izbacili jednu od talentovanijih selekcija Španije u poslednjih nekoliko godina, onda mogu svakome da izađu na crtu. Mlada selekcija Srbije 17. juna (20.45) započinje nastup na Evropskom prvenstvu Češkoj, a prvi rival biće joj i onaj verovatno najteži. Nemci od 2009. godine nisu bili ovako jaki, selektor Hrubeš pred sobom ima skup igrača sa zavidnim bundesligaškim iskustvom,a tu je i određeni broj pojedinaca koji već vode ozbiljnu reč i u najkvalitetnijim evropskim timovima, kao što su golman šampiona Evrope Barselone Andre ter Štegen i Liverpulov univerzalac Emre Džan.

Potencijalna "bomba" turnira bi mogla da bude Danska, koja je protutnjala kvalifikacijama i sada će pokušati da napravi veliki rezultat i na finalnom turniru. Potpuna nepoznanicu predstavlja domaćin Češka, sastavljen mahom od igrača iz domaćeg prvenstva, ali i nekoliko internacionalaca kao što su Matej Vidra iz Votforda i Ondreh Petrak iz Nirnberga.

Ipak, prvi rival je ujedno i najvažniji za Orliće, koji će svoju dalju sudbinu usmeriti upravo u meču sa Pancerima. Kao što smo rekli Hurbeš u svom timu ima Andrea ter Štegena, ali ako se zna da će mu rezerve biti Bernd Leno i Timo Horn, jasno je da Nemci mogu mirno da spavaju.

Ter Štegen je osvajač Lige šampiona, a Robin Knohe i Maksimilijan Arnold su ove sezone sa Volfzburgom došli do trofeja u Kupu Nemačke. Ipak, ulogu predvodnika ove generacije ima sjajni napadač i kapiten nacionalnog tima Kevin Foland, koji je prošao sve nacionalne selkcije do sada, a svojim igrama u Hofenhajmu zaslužio i tri poziva u seniorski tim.

Možda se u prvi mah čini da Panceri najmanje zvučna imena imju u veznom redu, ali se ne može reći da im je to najtanja linja tima. Moric Lajtner igrač je koji ima najviše nastupa za mladu selekciju od svih pozvanih fudbalera na spisku Nemačke, a tu su još i Johanes Gajs, Emre Džan, Armin Junes, kao i velika nada Šalkea Maks Majer, ujedno i najmlađi čan ove selekcije, rođen 1995. godine.

“Ne mogu da kažem da smo favoriti, ali svi smo ovde da bismo osojili titulu. To je naš cilj. Svaka utakmica je važna za nas i moramo da budemo maksimalno fokusirani. Srbija je dobar tim i dobar protivnik za otvaranje turnira. Svi se radujemo ovoj utakmici”, rekao je Majer.

Selektor Srbije Mladen Dodić bi mogao da primeni recept Radovana Ćurčića iz revanš utakmice baraža za Španijom. Oba selektora gaje sličan sistem igre, pa bi to možda moglo da bude rešenje za neugodne Nemce.

„Posle eliminacije Španije na Srbiju sada gledaju kao na ozbiljnog protivnika. U razgovorima sa nekim kolegama zaključio sam da nas ubrajaju u kandidate za najviši plasman. To, koliko prija, još više obavezuje. Prolazak grupe i plasman u polufinale je naš osnovni cilj. Ako se to ostvari, automatski smo ispunili i drugi - učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru sledeće godine”, rekao je Dodić.

DANSKI ADUTI FIŠER, HEJBJERG, POULSEN…

Dalji plasman će nam u mnogome zavisti od prve utakmice sa Nemačkom na startu kvalifikacija, ali bi o svojoj sudbini mogli da odlučujemo u poslednjem kolu grupne faze takmičenja protiv Danske, koja ne slovi za jednog od glavnih favorita turnira, ali je svakako selekcija koju svi moraju doživeti maksimalno ozbiljno, baš kao kada je u pitanju i naš tim.

Danci su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo završili bez poraza, sa učinkom od osam pobeda i dva remija i gol razlikom 37:9, što otkriva način na koji igra selekcija Jesa Torupa.

Glavna zvezda ove selekcije je supertalentovani ofanzivni vezista Ajaksa Viktor Fišer, koji će zajedno sa Jusufom Poulsenom, predstavljati najveću opasnost protivničkim odbranama. Naravno, nikako ne treba zaboraviti Midtjilandovo čudo od deteta Pionea Sistoa. Tampnoputi napadač rodom iz Gane prošle godine je proglašen za najboljeg igrača danske Superlige i za njegovo angažovanje več se bore Barselona, Juventus i Arsenal.

Napad deluje kao udarna igla ovog nacionalnog tima, ali on ne bi bio toliko opasan da Danci nemaju prava rešenja u vezonm redu. Velika nada minhenskog Bajerna Pjer Emil Hejbjerg nosi desetku na leđima i jasno je da on vodi glavnu reč u manevru, mada je u ponedeljak zbog bola u tetivi morao u Minhen na pregled, pa ostaje da se vidi da li će biti spreman za prvi meč. Ne treba zaboraviti ni Fulamov zalog za budućnost Lasea Vigena Kristijansena. Reč je vrlo inteligentnom i plejmejkeru, koji će biti prava spona između odbrane i napada Danaca, a tu je i odlična Čelsijeva nada, izuzetno disciplinovani defanzivni vezista Andreas Kristijansen, koji može da odigra podjednako dobro i u poslednjoj liniji tima.

Danska odbrana desetkovana je povredom štopera Aston Vile Joresa Okorea, al njega nije bilo ni u plej-ofu protiv Islanda, pa se ekipa već adaptirala na to. Najpoznatija imena iz zadnje linije tima su Juventusov Frederik Sorensen, koji je bio na pozajmici u Veroni i štoper Verdera Janik Vestergard.

Golmani su definitivno najtanji deo tima i definitivno najnepoznatiji. Jakob Busk i Frederik Renov imaju približan broj mečeva za ovu selekciju, pa će neko od njih između stativa na startu turnira.

Dovoljno je reći da su u nedavnom kvalifikacionom meču za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj protiv Srbije u seniorskom timu od starta igrali Andreas Kristijansen, Pjer Emil Hejbjerg i strelac prvog gola Jusuf Poulsen, a da su na klupi bili Viktor Fišer, Pione Sisto i Janik Vstergard, pa da svima bude jasno kakvim kvalitetom raspolaže selekcija Jesa Torupa.

ČESI SE UZDAJU U VELIKI MOTIV I PODRŠKU PUBLIKE

Domaćinu se po svim procenama daju možda i najmanje šanse na ovom turniru. Ipak, možda upravo činjenica da imaju najmanje zvučna imena u svom timu bude i glavni adut selekcije Jakuba Dovalija.

Česi su silno motivisani da pokažu da nisu autsajderi, a imaće i ogromnu domaće pomoć bublike na ovom turniru.

Češka na spisku ima četvroricu igrača koji igraju izvan zemlje. Napadači Vadislav Kadlec iz Sparte (pozajmljen iz Ajntrahta) i Matej Vidra iz Votforda možda su i glavne uzdanice selektora Dovalija. Iza sebe imaju već pozamašan broj utakmca i za seniorsku tim Češke, tako da bi njihovo veliko iskustvo moglo da povuče napred i ostatak ekipe. Kapitenska traka će biti na ruci štopera Sparte Jakuba Brabeca, koji ujedno predstavlja i stub odbrane ovog tima. Njegov partner u zadnjoj liniji biće fudbaler Čelsija, koji je prošle sezone igrao na pozajmici u Midlzbrou Tomaš Kalas.

Nirnbergov prvotimac Ondrej Petrak biće verovatno i ključni igrač Češke u veznom redu, a njegov kvalitet je i to što podjednako dobro može da odigra i u poslednjoj liniji tima, ako za tako nešto bude bilo potrebe. Vihorni prodori Tomaša Prikrila po bokovima mogli bi da predstavljaju ogromnu opasnost za protivničke odbrane, pa je to sigurnoj još jedan od igrča na kojeg treba obratiti posebnu pažnju u češkom timu.

Česi su u prijateljskim mečevima sa Ukrajinom (1:0), Danskom (2:2) i Nemačkom (1:1) u oktobru i novembru svima jasno stavil do znanja da ih niko ne sme potceniti na ovom turniru.

RASPORED - GRUPA A:

1. kolo, 17. jun:
18.00: Češka - Danska
20.45: Nemača - Srbija

2. kolo, 20. jun:
18.00: Srbija - Češka
20.45: Nemačka - Danska

3. kolo, 23. jun:
20.45: Češka - Nemačka
20.45: Danska - Srbija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zizzu

18.06.2015 07:48

Obzirom da su nasi iz tole super lige crno nam se piseodigrajte 7plus to ce biti sigurica pogotovo ako ih isprati TOLE.

ODGOVORITE