Pazite ovo: Dnevni promet od klađenja – 80 milijardi €!!!

Da, toliko se novca obrne za 24 sata. "Meč ne može da se namesti bez znanja fudbalera", kaže generalni sekretar Federbet-a.

Fudbal 17.06.2015 | 09:40
Pazite ovo: Dnevni promet od klađenja – 80 milijardi €!!!

Generalni sekretar Federbet-a Frančesko Baranca poručio je danas da države, fudbalski savezi, klubovi, fudbaleri i mediji moraju zajedno da rade protiv nameštanja sportskih utakmica, ističući da je nedeljni obrt u klađenju 80 milijardi evra.

Baranca je na Forumu "Zaštita etičkih principa i integriteta savremenog sporta", koji organizuje Tanjug u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, rekao da je nameštanje utakmica kriminal koji za sobom ostavlja dokaze, između ostalog, i na tržištu klađenja.

On je naveo da dosadašnji pristup u borbi protiv nameštanja utakmica nije dao zadovoljavajuće rezultate i da sve zemlje na svetu, pa čak i one koje su među najmanje korumpiranim, imaju taj problem.

Baranca je rekao da protiv nameštanja utakmica moraju da rade svi koji su uključeni u taj posao, posebno fudbaleri i njihovi klubovi.

"Niko od nas ne može sam da namesti meč, bez znanja fudbalera", rekao je Baranca.

On je kazao da postoje zemlje u svetu gde je fudbal "zamalo pa izumro", jer su sve utakmice nameštene, navodeći da i u evropskoj ligi procene izmiču kontroli, te da se, na primer, u Italiji na svake dve ili tri godine desi veliki skandal.

Slično je i u Belgiji, rekao je Baranca, navodeći da je kriza u slučaju Grčke i Portugala jedan od razloga zašto se nameštaju mečevi.

"U Grčkoj i Portugaliji u vreme krize klađenje dođe kao jedno od rešenja", rekao je Baranca.

Prema njegovim rečima, liga na Kipru jedna je od najkorumpiranjih, a visoko na toj listi su i Švedska i Kanada, koje imaju veliki procenat nameštanja mečeva, iako su inače među najmanje korumpiranim zemljama u svetu u drugim oblastima.

"Imamo čudne priče u prošloj sedmici i u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji i Bugarskoj", rekao je Baranca.

Izvršni direktor SKS365 grupe, koja se bavi klađenjem u sportu, Thomas Smolvud rekao je da je sport biznis u kojem ima korupcije, a da su obrazovanje i obuka veoma bitni za borbu protiv te pošasti, odnosno nameštanja utakmica.

On je istakao da su kladionice prirodni protivnik nameštanja mečeva i dobar saveznik u toj borbi.

"Gde postoji pohlepa i šansa za zaradu, postoje i ljudi koji će to iskoristiti", rekao je Smolvud.

On je istakao da su svi koji učestvuju ili uživaju u sportu žrtve nameštanja utakmica, od sportista, preko klubova, navijača, ali i kladionica.

"Važno je odbraniti integritet sporta kroz obrazovanje, od malih nogu deci objašnjvati šta ih čeka, a i medije bi trebalo obavestiti o njihoj ulozi, jer je odgovornost i na njima", rekao je Smolvud.

Komentari / 0

Ostavite komentar