Muke ljubinjskih uzgajivača duvana

I ove godine uzgajivači duvana iz Ljubinja suočavaju se sa velikim problemima pošto se bolest koja napada duvan i dalje širi. Jedinu pomoć ljubinski poljoprivrednici imaju od lokalne vlasti, dok sa republičkog nivoa u širokom luku zaobilaze ovaj hercegovački gradić.  

Republika Srpska 14.06.2015 | 20:05
Muke ljubinjskih uzgajivača duvana

Skoro svako domaćinstvo u opštini Ljubinje bavi se uzgojom duvana, ali već četvrtu godinu zaredom bolest koja napada njihove sadnice ljubinskim izgajivačima duvana pravi ogromnu štetu. Danilo Pecelj posadio je 6.000 stabljika „visokog Hercegovca“, a kako kaže ako 40 odsto od toga preživi bio bi itekako zadovoljan.

“Manji zasadi su bolesni od ovih većih možda nešto i bude. Treba ga okopati pa šta god bude”, kaže Danilo Pecelj, uzgajivač duvana iz Ljubinja.
 
“Ove godine prema našoj procjeni već preko 50 odsto biljaka je potpuno zaraženo. Znači gornji dio polja oko 90 odsto duvaništa je potpuno zaraženo tako da će tu biti vrlo niski prinosi i kvalitet duvana. To znači mnogo jer su ljudi veliki broj domaćinstava sadi duvan u Ljubinju i pretežno su to familije gdje nema niko zaposlen i ove godine će vrlo teško izaći na kraj s ovim tako da će biti vrlo teškoj situaciji da prežive ovu godinu” kaže Dragoljub Sorajić, šef odsjeka za privredu opštine Ljubinje

Tešku situaciju ljubinskih poljoprivrednika jedino razumije lokalna uprava, koja je prošle godine iz svog skromnog budžeta od oko milion i po maraka, izdvojila 73 hiljade za pomoć. Na drugoj strani republička vlast u svakom pogledu okrenula je leđa Ljubinju, kaže načelnik opštine Vesko Budinčić.

“Ono što imamo pomoć od Vlade jeste da što više šalju policajaca i ostalih da ganjaju ljude koji preživljavaju od toga duvana pa to nose po pijacama i onda dolaze da ih hapse po kućama i plastenicima. To nam je pomoć koju dobijamo od Vlade, a što se tiče ostalog taj duvan koji je ovdje faktor preživljavanja nema tretman u ministarstvu poljoprivrede, nema u Vladi i ja sugerišem da treba tražiti zamjenske kulture” izjavio je načelnik Opštine Ljubinje Vesko Budinčić.

On kaže da će i ove godine opština pomoći uzgajivačima duvana u skladu sa svojim mogućnostima.


BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

gojko sisa

14.06.2015 19:27

Uzgajaju orjentalni duvan koji ne valja. Uzgajajte virdziniju i necete imati ovih problema. Sami ste krivi za to sto vas je snaslo, ne slusate struku. I sve sto proizvedete prodate na crno. Sto bi vas drzava podrzala kad nema nikakve koristi od vas.

ODGOVORITE
Name

TREBINJE

15.06.2015 14:13

LJUBINJE TAMO NISTA NE FUNKCIONISE. EGOIZAM VLADA ..