Telebak: Okrutni smo prema svom jeziku

Poznati lingvista Milorad Telebak poručio je da treba povesti više računa o srpskom jeziku, počevši od škole, države i institucija.

Republika Srpska 12.06.2015 | 19:56
Telebak: Okrutni smo prema svom jeziku

"Odgovorni narodi koji drže do sebe ne odnose se tako okrutno prema svome jeziku, jer jezik i narod imaju iste sudbine - što se dešava jeziku dešava se narodu i obrnuto", rekao je Telebak u Andrićgradu, gdje je izveden njegov komični prikaz "Kroz srpski jezik sa smijehom".

Telebak kaže da je komični prikaz "Kroz srpski jezik sa smijehom" napisan da poduči i podsjeti, naročito mlade da srpski jezik nije bauk, da nije suvoparan ni dosadan, nego da može biti veoma zanimljiv.

"Htio sam da mladi zavole srpski jezik i gramatiku, ali, nažalost, srpski jezik se odavno ne uči i to je neshvatljivo i nedopustivo", istakao je Telebak.

On je rekao da se srpski jezik nešto malo uči u osnovnim školama, a u srednjim nikako, odnosno u srednjim školama se uči kao književnost.

"Počeli smo da potcjenjujemo i svoj jezik i svoj govor i sebe. Potrebno je povesti više računa o srpskom jeziku počev od škole, države, institucija i nastavnika", kaže Telebak.

On smatra da bez jezika nema naroda i da ga treba čuvati i njegovati, te putem lektorskih službi edukovati ljude koji javno govore.

Komentari / 0

Ostavite komentar