Film "Enklava" otvara festival u Moskvi

Film "Enklava" o životu Srba na Kosmeta otvara 20. juna takmičarski program Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi, čiji je predsjednik ruski režiser Nikita Mihalkov, saopšteno je danas iz beogradske kuće "Digimedija".

Srbija 12.06.2015 | 17:25
Film "Enklava" otvara festival u Moskvi

U takmičarskom programu 37. Festivala će do 27. juna biti prikazano ukupno 12 filmova iz Danske, Rusije, Irana, Španije, Libana, Japana, Finske...

Premijeri će, osim scenariste i reditelja Gorana Radovanovića, prisustvovati i glavni glumac, dječak Filip Šubarić, zatim Anica Dobra, doajen srpske scenografije Vladislav Lašić i izvršni producent Miroslav Mogorović.

"Sa sjajnom filmskom kritikom i više od 30.000 ljudi koji su pogledali film u Srbiji, odlazimo da otvorimo takmičarski program jednog od najznačajnijih filmskih festivala na svetu. Ovo je pravi internacionalni start za taj film", kaže Radovanović.

"Enklava" obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu i Metohiji da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama koje su jedine takve u cijeloj Evropi, a pripadnici policije UN i EU neophodni su da bi čuvali te teritorije.

Glavni glumci u filmu su, osim Nebojše Glogovca, Anice Dobre, Nenada Jezdića i Miodraga Krivokapića, dva dječaka sa Kosmeta, iz enklava - Filip Šubarić i Denis Murić, koji je nakon debitovanja u ovom filmu zaigrao i u ostvarenju "Ničije dete".

"Enklava" je na ovogodišnjem FEST-u u Beogradu imala domaću premijeru uz izuzetan prijem kod publike.

Film je dobio nagradu žirija kritike Srpskog ogranka FIPRESCI, koji je to ostvarenje proglasio za najbolji u selekciji srpski film.

Komentari / 0

Ostavite komentar