Analiza: Žorž Žezus - Najbolji trener na svijetu ili običan kreten?!

Iako prelazni rok još nije počeo nema sumnje da je jedan od najvećih transfera leta obavljen na prostoru koji se može preći za samo šest minuta vožnje!

Fudbal 14.06.2015 | 00:10
Analiza: Žorž Žezus - Najbolji trener na svijetu ili običan kreten?!

Mogli ste da pročitate – uprava Benfike je dirigentsku palicu poverila Ruiju Vitoriju. Ali daleko od toga da će pukim imenovanjem novog trenera splasnuti ogromna tenzija koja se nadvila nad Luž. Škrtice iz kancelarija dozvolile su Sportingu da omraženom gradskom rivalu otme omiljenog trenera. Pre manje od nedelju dana Žorž Žezus je seo u kola, prevezao tih šest minuta, taj kilometar preko lisabonskog Segunda Sirkulara - kružnog puta koji deli Luž i stadion Žoao Alvalade - i umesto brige o jatu Orlova preuzeo odgovornost za čopor lisabonskih Lavova.

Takav potez sasvim sigurno će imati tektonske posledice na portugalski fudbal. Ne odlazi svaki dan trener koji je za šest godina osvojio deset velikih trofeja (tri titule, Kup, pet pehara u Liga kupu i jedan u Superkupu) i dva puta igrao finale Lige Evrope. Još ređe ide u tabor najljućeg rivala. Ali Žezus nije sasvim običan tip.

Fudbalsko znanje niko mu neće osporiti. Dovoljno je samo videti koliko je novca zaradio Benfiki kada je odlučio da Fabija Koentra sa krila pomeri na beka, Nemanju Matića sa ofanzivnog na zadnjeg veznog, Enca Pereza sa boka u centralni deo terena. Prvi je Orlvima doneo 30.000.000 evra, drugi 25.000.000, treći još 25.000.000. Da ne pominjemo da su pod Žezusovim mandatom na Lužu stasavali Anhel Di Marija, David Luiz, Ramires, Aksel Vicel... Upravo je Žezus poremetio Portovu hegemoniju.

Najbolji trener u Primeiri?
"Ne, ja sam najbolji trener na svetu! Ne verujem da postoji neko ko o fudbalu zna više o meni", kategorički je odgovorio jednom prilikom u intervjuu za magazin Sol.

Ovako smele, pa i arogatne izjave sasvim su redovne u Žezusovom rečniku. Pred susret sa Totenhemom u Ligi Evropa obećao je zemljaku Andreu Viljas-Boasu da će u slučaju pobede javno kritikovati Tima Šervuda i govoriti o tome kako su Pevci igrali bolje pod portugalskim stručnjakom. Jasno, na terenu je varničilo. Krenulo je sa mrkim pogledima zbog uletanja u tehnički prostor, zakuvalo se zbog provokativnog plesa Benfikinog šefa struke, eskaliralo posle gola Portugalaca za 3:1.
"Dok je bilo 1:1 rekao sam sebi: ’Začepi, još mogu da preokrenu’. Kada smo poveli sa 3:1, prišao sam mu i rekao: ’Ja se zovem Andre! Jedan, dva, tri!’. On je poludeo. Kazao mi je da se j...m, ja sam mu odgovorio rekavši da se j..e i on i k..ka koja ga je rodila. Dopao mi se. Nije me se uplašio. Volim takve ljude", prisećao se Žezus.

Ostaće međutim zapamćene i njegove reči da mu samo još pehar Lige šampiona nedostaje kako bi potvrdio da mu nema ravnog na planeti, da će iz velike Benfike otići samo u još veći klub. I onda Sporting?! Navijači Benfike su gnevni. Neki na izdajnika Žezusa, neki na škrtice iz uprave Benfike, koje će biti pod baražnom paljbom ako Vitorija ne uspe. Jer rastanak sa Žezusom upravo je posledica ideje rukovodstva da kormilaru smanji platu od 4.000.000 evra koliko mu je isprva dala pošto se te 2010. godine Porto ozbiljno zainteresovao za njegove usluge. Čim je Porto ovog proleća objavio da će nastaviti saradnju sa Đulenom Lopetegijem u Benfiki su poželeli da iskoriste trenutak. Sporting uostalom nema te pare? Kobna greška.

Antonio Sobrinho, bankar iz Angole koji je i deoničar u Sportingu, istupio je sa novcem. Pred Žezusom je bio trogodišnji ugovor vredan 18.000.000 evra. I obećanje da će Lavovi sačuvati kostur tima, tačnije Ruija Patrisija, Vilijama Karvalja, Andrea Karilja i Islama Slimanija. Što je najbitnije uspeo je da ubedi predsednika Sportinga Bruna de Karvalja da mu se ne meša u posao. Do sada je prvi čovek kluba umeo čak i da sedne pored Marka Silva na klupu. Radio mu je iza leđa, a kada je dosadašnji trener napustio Sporting predsednik je objavio izveštaj na 400 strana o svemu lošem što je Silva navodno radio.

Ne bi bilo posebno iznenađenje ako bi to sada učinio i prvi čovek Benfike Luis Filipe Vijera s tim da bi na nišanu bio Žezus. Ne bi mu to bilo prvi put. Bivši golman Benfike Kvim je govorio: "Izvrstan je trener, ali kao čovek... Recimo da njegovi ljudski kvaliteti ne odgovaraju trenerskom znanju". Kolega trener Nasionala Manuel Mačado bio je mnogo direktniji: "Vintem (stari portugalski kovani novac) je uvek vintem, a kreten je uvek kreten".

Žezus ni sam nikada nije pokušavao da se predstavljao kao svetac. Čuven je njegov gest iz derbija sa Sportingom iz novembra 2011. kada je naredio golmanu Arturu da se stropošta na zemlju i ukrade koji sekund.
"Fer plej je s...nje", jasno je kritičarima stavio do znanja da ga ne zanima njihovo mišljenje.

Grmeli su tada u Sportingu. Nepune tri godine kasnije na sajtu kluba je osvanula poruka: "Dobrodošao kući Žorž". Žezus je kao igrač tri godine proveo na zeleno-beloj strani Lisabona. Odigrao je svega 12 utakmica. Otac Virgolino je isti grb branio 40-ih godina prošlog veka, kažu da je punih pet decenija član kluba. Sada mu je već 90 godina i prema jednoj teoriji navodno je Žezusova odluka upravo poklon ocu kojem vreme polako ističe.

Biće ipak da je u pitanju samo povreda nabujalog Žoržovog ega?

Komentari / 0

Ostavite komentar