SP: Šaponjić kreator preokreta i plasmana ''Orlića'' u 1/4-finale!

Fudbaleri Srbije plasirali su se u četvrtfinale Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina, dramatičnim preokretom protiv Mađarske u 119. minutu!

Fudbal 10.06.2015 | 09:00
SP: Šaponjić kreator preokreta i plasmana ''Orlića'' u 1/4-finale!

Gubiš do 91. minuta, a bolji si. Ali, umesto da se nerviraš - postigneš gol, baš tada, u sudijskoj nadoknadi vremena, kada su te već svi otpisali. Zatim odmah ostaneš sa igračem manje, opet budeš otpisan, a ipak hrabro nastupiš i u produžecima. Budeš bolji i tada - iako brojčano slabiji. I, na kraju, kada se drhti od strepnje, a ti jurišaš. I opet im zatreseš mrežu. E, to je naša omladinska fudbalska reprezentacija, i baš takav je bio njen podvig u osmini finala Svetskog prvenstva: "orlići" su, uz gol Šaponjića u 91. minutu, te autogol Talabera u 119, eliminisali Mađarsku pobedom od 2:1 i prošli u četvrtfinale Mundijalita, u kome će igrati sa pobednikom meča SAD - Kolumbija. Bajka je nastavljena!

Promene za kojima je posegao Veljko Paunović, a morao je da odmeni Sereja Milinković-Savića zbog žutih kartona i Mijata Gaćinovića zbog stomačnih problema, uslovile su da, uslovno rečeno, "novajlije" u timu, Marko Grujić i Filip Janković "dugo traže" sebe.

Pa i takvi, "orlići" su bili daleko bolji rival, no veliki Jankovićev promašaj u 57. minutu otvorio je kontru mađarske selekcije, koja je krunisana prvim pogotkom na meču. Strepelo se najpre do sudijske nadoknade vremena, kada je rezervista Ivan Šaponjić, u 91. minutu, poravnao na 1:1, da bi potom njegov saigrač Gajić dobio žuti karton, pa se u produžetke ušlo sa neravnopravnim odnosom snaga na terenu.

To "neravnopravno" se odnosilo na brojnost, ali nedostatak jednog fudbalera ne znači odmah i nedostatak vere. "Otpisani" su hrabro napadali, a onda se desio i taj čudesan autogol u pretposlednjem minutu drugog produžetka, autogol koji je Mađare bacio na kolena, a Srbiju vinu među osam najboljih na svetu.

Evo i kako:

Prvo poluvreme: "Orlići" bolji, Sekelji ukrotio sve naše udarce
Ofanzivno su ušle u ovaj duel obe ekipe, naši sa željom da što dođu do pogotka, a Mađari s nadom da će nastaviti da pružaju dobre partije igrom preko rkila, pre svega preko levog. Ipak, u uvodnih deset minuta nij ebilo šuteva na gol, jer su borbeni vezni redovi uspevali da, već ispred kaznenog prostora, otklone opasnost.

Videlo se već tada da "orlići" traže najbolji način da se što pre priviknu na promene u svom sastavu, jer Sergeja Milinković-Savića nije bilo ovoga puta u postavi, zbog žutih kartona, nije bilo ni Mijata Gaćinovića, pa su njihova mesta u središnjem delu terena zauzeli Marko Grujić i Filip Janković.

Ipak, momci koji su više igrali u dosadašnjem delu Mundijalita, levi bek Antonov i napadač Staniša Mandić, koji je dobio prednost u odnosu na Ivana Šaponjića, prvi su pripretili rivalima, no volej našeg špica bio je neprecizan u 11. mintu, baš kao i pokušaj glavom u 17. kada ga je sa desne strane proigrao Maksimović.

Usledile su potom dve ne baš idealne odluke španskog sudije Antonija Mateua Lahoza, jedna u kaznenom prostoru Mađara, no tim nemačkog selektora Bernda Štorka nije uspeo da iskoristi te trenutke nervoze koja se uvukla u redove rivala. Štaviše, prvu narendu priliku, do tada najveću, imali su upravo naši omladinci, i to u 27. minutu kada je Zdjelar lukavo šutirao sa 12, 13 metara u gornji desni ugao, a Sekelji sjajnom odbranio.

Prvi put je naš čuvar mreže, Rajković, strepeo za mrežu iza sebe u 34. minutu, kada je posle kornera ne baš najbolje boksovao loptu, a nju potom zahvatio Zoter, no ne i precizno. Samo dva minuta kasnije, ponovo je bilo zanimljivije pred Sekeljijem: najpre je lopta pogodila Kekčekša u ruku, a sudijska pištaljka je ostala nema, da bi u nastavku te akcije, posle kornera, Staniša Mandić probao da lukavo, na vrlo malom prostoru koji mu je ostavljen, uputi udarac, koji je mađarski golman pravovremenim istrčavanjem ukrotio.

Bio je Sekelji na iskušenjima i u 45. minutu, kada je Zdjelar uspeo da prođe dvojicu čuvara na sredini terena, lopta je nedugo zatim stigla do Veljkovića, potom do Živkovića, a ovaj je odmah uposlio našeg jedinog napadača, Mandića, čiji je dobar šut blago iskosa sa desne strane golman mađarske selekcije uspeo da odbrani.

Drugo poluvreme: Drama, drama, drama!
Gde su stali u prvom, tu su izabranici selektora Veljka Paunovića nastavili u drugom poluvremenu. Mandić je igrao sve bolje, uputio dva šuta za uvodnih pet minuta, pripretio je sa distance i Grujić, a Mađari su se, u podređenoj ulozi, uglavnom branili, neretko i oštro, ili pokušavali preko Kalmarovih centaršuteva da priprete Rajkoviću.

I, taman kada se činilo da će se mreža mađarske selekcije zatresti, desilo se suprotno. Antonov je prošao nekoliko suparničkih igrača, probivši se po levom krilu, idealno je uposlio nekadašnjeg kapitena ove selekcije, Filipa Jankovića, koji je bio potpuno sam na deset metara, u srcu šesnaesterca, ali je - promašio loptu. Baš tada je krenula kontra Mađara, dugačko dodavanje Kalmar je uspeo da ukroti, da po desnoj strani našeg kaznenog prostora obiđe Babića i onda idealno, "povratnom", uposli najboljeg strelca ekipe, Merva, koji je zatresao našu mrežu u 57. minutu, kao što je to učinio i protiv Brazilaca u prvoj fazi takmičenja.

Veljko Paunović je odmah reagovao, ubacivši i drugog špica u igru, Ivana Šaponjića, upravo umesto Jankovića, no dobro organizovana, a od tada i brojnija odbrana rivala sprečavala je lepršavu igru kakvu su "orlići" pokazivali do tada.

Mandić je i dalje bio najveća opasnost za golmana Sekeljija, pretio mu je udarcima u 65. i 74. minutu, kada su dobre odbrane čuvale mrežu, a i prednost koju su njegovi saigrači stekli iznenadnim pogotkom.

Selektor "orlića" je nedugo zatim u igru uveo Gaćinovića, koji je odmenio Grujića u veznom redu, pa je Srbija u poslednjih 12 minuta drugog poluvremena ušla sa prilično ofanzivnom postavom, sa Šaponjićem i razigranim Mandićem u špicu, a do tada skoro neprimetnim Živkovićem, našim najboljim igračem u dosadašnjem delu prvenstva, i Gaćinovićem kao krilima.

Ipak, sve što bi naši i uspevali da urade u veznom redu, Mađari su "sekli" neretko vrlo grubim prekršajima, pa su žuti kartoni počeli da im se umnožavaju, baš kao i njihvo zadovoljstvo jer je vreme odmicalo, a rezultat se nije menjao po drugi put. Nije se menjao ni posle bravura Gaćinovića po levom krilu, i potonjeg Mandićevog dodavanja za Maksimovića, čiji je udarac iz teške pozicije poslao loptu pokraj stative, a ni kada bi Živković ostao u dobroj poziciji na desnom krilu - jer ga lopta i definitivno "nije slušala" kao u tri prethodna nastupa na Mundijalitu.

Jeste u 88. minutu, kada je idealno uposlio Gaćinovića, dugom dijagonalom, da bi potom usledio atraktivan volej sa leve strane kaznenog prostora mađarske selekcije, koji je loptu poslao iznad prečke.

To je bio uvod u novi dobar potez Andrije Živkovića, koji je u 91. minutu idealno centrirao iz kornera, a mladi Ivan Šaponjić, glavom, iz peterca, poslao loptu pod prečku za 1:1 i nastavak nade da Srbija može da prođe dalje.

Međutim, koliko je težak udarac bio za Mađare to što su primili gol u prvom minutu sudijske nadoknade, toliko je u narednom Srbija doživela jedan - jer je odlični desni bek Milan Gajić dobio drugi žuti karton, pa su "orlići" ostali sa desetoricom na terenu, a onda izdržali poslednji napad suparnika i definitivno izborili produžetke.

Drugi produžetak: Nebo se otvorilo!
Čim je počelo prvih dodatnih 15 minuta utakmice, postalo je jasno da će se naši omladinci braniti u formaciji 4-4-2, ali i da se neće samo posvetiti defanzivi, već tražiti šansu i na drugoj strani terena. To je na momente delovalo i prilično drčno, onako "sportsko-mangupski", jer su u napadu "orlići" koristili i dodavanje petom, bilo ih je i po četrvorica, petorica u suparničkom kaznenom prostoru, ali odlično golman Sekelji nije morao da interveniše, jer je izostajao udarac ka golu koji je čuvao.

Na red je došao i drugi produžetak, koji je takođe počeo ofanzivnim nastupom naše omladinske selekcije, koja je i sa sedmoricom bila na mađarskoj polovini terena, ni ne pomišljajući da se samo brani. Koliko su sigurno, a pre svega smireno, delovali Paunovićevi igrači, svedoči i da su tek u 116. minutu dozvolili prvi šut ka Rajkovićevom golu u produžecima, i to ne neki opasan.

Nije delovao opasno ni Šaponjićev centaršut sa desnog krila u 119. minut, ali je tada mađarski defanzivac Talaber, poput Augentalera na Marakani 1991. godine, podmetnuo nogu, podigao tako loptu - i lobovao svog golmana za nestvarnih Srbija - Mađarska 2:1!

U20 Svetsko prvenstvo, osmina finala
Srbija - Mađarska 2:1 (0:0, 1:1)
Strelci: 0:1 Mervo (57), 1:1 Šaponjić (90+1), 2:1 Talaber, autogol (119)
Žuti kartoni: Gajić - Salaj, Kečkeš, Lenzer, Osvat
Crveni karton: Gajić (drugi žuti, u 90+2)

Srbija: Rajković, Gajić, Antonov, Babić, Maksimović, Zdjelar, Veljković, Grujić (od 78. Gaćinović), Janković (od 58. Šaponjić), Živković, Mandić (od 90+2 Stevanović)

Mađarska: Sekelji, Osvat, Tamaš (od 73. D. Nađ), Kečkeš (od 55. Talaber), Lenzer, Vida, Mervo, Zoter, Kalmar, A. Nađ, Salaj (od 58. Forgaš)

Komentari / 0

Ostavite komentar