Više nivo bezbjednosti na Kosmetu

Srbi sa sjevera Kosmeta strahuju od mogućih incidenata sutra kada će u selo Šalje, kod Zvečana, iz mjestu Vljore u Albaniji biti preneseni posmrtni ostataci albanskog nacionaliste Ise Boljetinca, koji se u balkanskim ratovima borio protiv Srbije.

Srbija 09.06.2015 | 21:12
Više nivo bezbjednosti na Kosmetu

Posmrtni ostaci Boljetinca, saborca Ismaila Ćemalija, koji se zalagao za ujedinjenu i nezavisnu Albaniju, biće sahranjeni sutra u njegovom rodnom selu Šalje, u opštini Zvečan, nadomak manastira Sokolica, na sjeveru Kosova i Metohije.

Policija i međunarodne bezbjednosne strukture pripremile su poseban "scenario" očuvanja bezbjednosti građana.

Srbi strahuju od mogućih incidenata pošto se ceremonija odvija bez znanja rukovodstva opštine Zvečan sa većinskim srpskim stanovništvom.

Predsjednik opštine Zvečan Vučina Janković kaže za Srnu da nije upoznat sa ceremonijom i da sa njim nisu obavljene bilo kakve konsultacije o izgradnji "memorijalnog centra Isa Boljetini" u sada preimenovanom selu Boljetin, kao ni o ceremoniji sutrašnje "sahrane posmrtnih ostataka zagovornika ujedinjenja albanskih teritorija".

Ne obazirući se na stavove Srba i srpskog rukovodstva Zvečana vlada samoproklamovanog Kosova je za prenošenje posmrtnih ostataka i sahranu Ise Boljetinca, ubijenog 1916. godine u Podgorici, izdvojila 50.000 evra.

Ceremonija će krenuti sa stadiona u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, uz "počasnu gardu" i artiljerijsku paljbu pripadnika kosovskih bezbjednosnih snaga, koje uglavnom sačinjavaju bivši pripadnici terorističke OVK.

Predviđeno je da povorku i posmrtne ostatke od Kosovske Mitrovice do Šalja prate i predstavnici kosovskih institucija predvođeni predsjednikom samoproklamovanog Kosova Atifete Jahjagom i premijerom Isom Mustafom.

Lista Srpska, čijih devet poslanika nije prisustvovalo današnjoj vanrednoj sjednici parlamenta samoproklamovanog Kosova i odavanju pošte pored izloženog odra Ise Boljetinca, saopštila je da ne podržava premještanje njegovih ostataka na sjever Kosova i Metohije.

Sahrana posmrtnih ostataka, prema ocjeni Srpske, dio je scenarija koji ima za cilj destabilizaciju situacije, unošenje nemira i provociranje.

Željko Bojić, regionalni šef operative kosovske policije, potvrdio je Srni da je policija preduzela sve mere kako bi sahrana posmrtnih ostataka Ise Boljetinca prošla bez incidenata.

"Predviđeno je povećano prisustvo policije", kaže on.

Komandant Kfora Frančesko Filjuolo izjavio je prije deset dana da neće odobriti bezbjednosnim snagama Kosova da idu na teritoriju sjevernih opština, gdje su Srbi većina i da pripadnici KFOR-a neće učestvovati u ceremoniji sahrane Ise Boljetinca.

U kosovskoj policijskoj službi Srni je rečeno da će tokom sutrašnjeg dana biti povećane mjere bezbjednosti i broj kontrolnih punktova cijelom dužinom puta Priština - Kosovska Mitrovica - Zvečan.

Isa Boljetinac je ostao upamćen i po tome da je, kada je Rusija otvorila konzularno predstavništvo u Mitrovici 7. maja 1902. godine i za konzula postavila Grigorija Ščerbina, zaprijetio da će biti zapaljena svaka srpska kuća koja bude sarađivala sa konzulatom.

Komentari / 0

Ostavite komentar