Američki bombarderi stigli u Evropu

Američki bombarderi B-52 uključeni su u vojne vežbe NATO-a u baltičkom regionu i u Poljskoj, saopštila je komanda vojnog saveza.

Svijet 07.06.2015 | 19:51
Američki bombarderi stigli u Evropu

Američki bombarderi B-52 uključeni su u vojne vežbe NATO-a u baltičkom regionu i u Poljskoj, saopštila je komanda vojnog saveza. Tri bombardera sletela su u petak na evropsko tle.

Njihovo „učešće znači da SAD imaju mogućnost za fleksibilni, globalni napad dugog dometa“, stoji u saopštenju.

Prisustvo američkih bombardera otvara mogućnost da se „sinhronizuju strateške aktivnosti sa saveznicima i partnerima“.

Borbeni avioni će učestvovati u vežbama NATO-a pod američkom komandom u baltičkim zemljama i u Poljskoj.

Bombarderi će biti smešteni u bazi u Velikoj Britaniji.

VELIKA NATO KAMPANjA NA BALTIKU

NATO je započeo veliku kampanju u vazduhu i na moru u Baltičkom regionu u kojoj učestvuje više od 5.000 vojnika i desetine brodova i aviona, uprkos činjenici da baltičke države nisu izložene nikakvoj pretnji iz Rusije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da savez ne vidi direktnu opasnost od Rusije za svoje baltičke članice, iako NATO pojačava vojno prisustvo u regionu.

Stoltenberg je to izjavio tokom posete rodnoj Norveškoj, gde je za danas zakazan sastanak sa predsednicom Vlade Ernom Solberg, ministrom finansija Sivom Jensenom, ministrom spoljnih poslova Bergeom Brendeom, ministrom odbrane Inom Mari Eriksen Sereide i drugim visokim zvaničnicima.

Generalni sekretar zapadne alijanse će se sastati i predstavnicima Stalnog komiteta za spoljne poslove i odbranu u norveškom parlamentu.

„Ono što sada vidimo jeste više nepredvidivosti, nesigurnosti i nemira… Ali, ja ne vidim sa istoka nikakvu neposrednu pretnju bilo kojoj zemlji NATO-a“, rekao je on za norvešku državnu televiziju NRK.

„Naš cilj je i dalje saradnja sa Rusijom. Od toga koristi imaju i NATO i Rusija“, rekao je Stoltenberg.

Uprkos ovim izjavama, brodovi i avioni iz 17 zemalja, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, učestvuju u Baltičkom moru u vojnoj vežbi BALTOPS koja je počela danas i traje do 20. juna.

Vežbe obuhvataju demonstraciju protivvazdušne odbrane, presretanje sumnjivih brodova, amfibija i podmornica. Učestvuje ukupno 49 brodova, 61 avion, jedna podmornica i kombinovane amfibijske desantne snage koji čini 700 američkih, finskih i švedskih vojnika. Četrnaest NATO saveznica učestvuje ove godine, kao i zemlje partneri Finska, Gruzija i Švedska — ukupno 5.600 vojnika.

ODRŽAVANjE „REGIONALNE BEZBEDNOSTI“

Viceadmiral Džejms Fogo, komandant mornaričkih snaga za napad i podršku, izjavio je da vežba predstavlja dobru priliku za poboljšanje zajedničkog rada i jačanje regionalne stabilnosti.

„Ova vežba predstavlja dobru priliku za naše snage, kako saveznike tako i partnere, da poboljšaju sposobnost za zajednički rad i jačaju i održavaju regionalnu bezbednost. Vežba će biti sprovedena u bliskom okruženju i zato se radujem saradnji i učenju od drugih nacija“, rekao je on.

Iako je vežba BALTOPS pod vođstvom SAD, viceadmiral Fogo i njegovo osoblje iz NATO-a su odgovorni za izvršenje. Među učesnicima su Belgija, Kanada, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Gruzija, Letonija, Litvanija, Holandija, Norveška, Poljska, Švedska, Turska, Velika Britanija i SAD.


(Sputniknews.com)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

finki

07.06.2015 19:57

Ovakve stvari služe isticanju "potrebe" da SAD i dalje upravljaju Evropom.

ODGOVORITE
Name

JA

07.06.2015 19:59

Koji ce K...C u Evropi???Umjesto da se bore protiv islamista oni dolaze u EU!!!Islamisti na sve strane,a oni se koncentrišu na Rusiju!!!Slaba vajda od toga!KUKAVICE,PROFITERI OD RATOVA!

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

07.06.2015 20:09

I vama će ruska čizma stati za vrat. Daj Bože samo da dugo nr čekamo.

ODGOVORITE
Name

ROMAC

07.06.2015 21:04

pripremite se romale,bice zeleza,a bogami i i malo boljeg odpada.

ODGOVORITE
Name

frki

07.06.2015 21:25

Hocete ruska bogatstva, kao sto je stara sovuljaga olbrajtova rekla??? Ja svoje nebih dao, Rusija svoje takodje nece dati ! Hocete da nas cipujete, da daljinski upravljate nama??? Stvarno ste zlo koje se mora pobijediti I iskorijeniti ! Juce Papa izrazi nadu kako se nada da rata nikada nece biti, kad danas..bombarderi !!

ODGOVORITE
Name

Boki

07.06.2015 21:59

Nece oni na isil to je njihov produkt a i na Rusiju bi oni kad bi drugi isli za njih ginut a oni da pljackaju bogatstvo.Olos najveci

ODGOVORITE
Name

Pa šta

07.06.2015 22:01

Koliko sam se uplašijo ne mogu spavati jebo Ameriku jebo Ruse nek se oni jebu a ovaj napaćeni narod nek ostave na miru

ODGOVORITE
Name

Za frki

07.06.2015 22:20

Latini su stare varalice,za one druge Njegos je sve napisao u Gorskom Vijencu.

ODGOVORITE
Name

jaja

08.06.2015 11:47

Ako Rusi ustanu ima da ih pociste da nece od njih ostati nista osim imena uklesana na nekom kamenu.

ODGOVORITE
Name

Iskren

08.06.2015 15:30

ima da poravnaju Rusiju

ODGOVORITE
Name

Pitam se

09.06.2015 09:46

Kako bi izgledao naslov, "kineski bombarderi stigli u Evropu", "ruski bombarderi stigli u Evropu",brazilski ili bilo ciji drugi?

ODGOVORITE