RG: Šteta! Stan je Novaku rekao - stani! Vavrinki titula, Noletu suze!

Velika šteta. Novak Đoković, ovoga puta, nije iskoristio istorijsku priliku da osvoji Rolan Garos, jedini gren slem koji mu nedostaje u kolekciji, pošto je u finalu poražen od Stana Vavrinke nakon preokreta sa 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

Tenis 07.06.2015 | 18:40
RG: Šteta! Stan je Novaku rekao - stani! Vavrinki titula, Noletu suze!

Novak je u Partizu još jednom potvrdio da je najbolji teniser sveta, ali ga je posle velikih okršaja stigao umor u finalu. Đoković je trofejom mogao da se priključi Fredu Periju, Donu Badžu, Rodu Lejveru, Roju Emersonu, Andreu Agasiju, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu koji su osvojili sva četiri gren slema.

Nije bilo čoveka koji je mogao da uzme set Đokoviću sve do polufinala turnira kada je Endi Marej pružio dobar otpor, ali Vavrinka je nadljudskim naporima i sposobnostima rešio najtežu ukrštenicu.

"Mirisalo" je na titulu još kada je ovosezonski Rolan Garos bio u najavi, a podrazumevalo se da će Nole lako doći do četvrtfinala gde ga je čekala odlučujuća bitka i prekretnica na turnir, verovatno i u godini - duel sa Rafaelom Nadalom.

Jarko Nieminen, Žil Miler, Tanasi Kokinakis i Rišar Gaske jedan za drugim su polagali oružje, bez većeg otpora, a okršaj protiv Rafe se čekao kao finale, ma, više od toga.

Od derbija nije bilo ništa, jer je Đoković bio veoma dominantan da je za dva sata i 30 minuta počistio Španca. Naišao je na zid Endija Mareja, ali je i to izgurano posle ubedljivog petog seta (6:1).

Vavrinka je po mišljenju publike, i po kladionicama, kao i po formi, bio veliki autsajder protiv Novaka kojeg je sudbina vukla ka trofeju koji mu nedostaje.
Nije Sten došao u finale nezasluženo, naprotiv, i on je pokazivao sjajnu igru, ali je bio daleko od favorita za titulu, pogotovo što je u finalu igrao sa najboljim teniserom sveta.

U prvom setu je imao dve brejk lopte, a pronašao je odgovor na Novakovu strategiju koja je isključivala njegov ubojiti bekhend iz igre. Vavrinka je forhendom pravio vinere i čistio linije, a u prvom setu je došao i do brejk lopte koje nije iskoristio.

Đoković je igrao opušteno, sigurno, i stvarao je prilike što je kulminiralo u sedmom gemu gde je izvojevao tri šanse da oduzme servis Vavrinki što je učinio iz prvog pokušaja, a sve to je potvrdio osvajanjem seta (6:4).

Ipak, Novak je olako shvatio protivnika koji je imao veliku želju da se što više zadrži na terenu, a nastavio je da pravi vinere forhendom, zatim je proradio i zapaljivi bekhend, tako da prvi teniser sveta nije uspevao da prelomi drugu deonicu u svoju korist.

Išlo se iz gema u gem, bez većih oscilacija u igri oba tenisera, ali je Vavrinka sačekao svoju priliku u 10. gemu, uspeo da iznudi jednu brejk loptu, a onda posle duge razmene da natera Novaka da pošalje nekontrolisan forhend iznad osnovne linije tako da je posle sat i 39 minuta bilo 1:1 u setovima (4:6).

Novak je polomio reket posle izjednačenja, a nije poboljšao igru na startu trećeg seta, jer je prilično lako dopustio protivniku da uzme svoj servis, a onda se borio sa tri brejk lopte, i izborio se (1:1). Nastavila se dobra igra Švajcarca, najviše na pogon ubačenog prvog servisa, tako da je u tim trenucima meča kontrolisao meč i bio mnogo agresivniji (1:2).

Skupljao je Vavrinka samopouzdanje, bio sve bolji, tako je Đoković morao mnogo opreznije da igra sa osnovne linije, što mu je polazilo za rukom, ali veliki pad u šestom gemu i izostanak prvog servisa rezultovalo je sa iznenadne tri vezane brejk lopte, a publika se najednom stavila na stranu švajcarskog tenisera koji je furiozno stigao do 5:2.

U zakuvaloj atmosferi, Sten je bio na dva poena od seta (0:30), ali je Nole ostao u igri sa vinerom i tri dobra servisa, a onda je usledio još jedan gem i preokret rezultata u setovima (3:6).

Voda je stigla u tim trenucima do pobeda, Novak je, ukoliko misli da osvoji Rolan Garos, morao da napravi preokret, ali korak po korak, jer preko mreže ima prilično raspoloženog protivnika. Osvojen je prvi gem, a onda je mnogo znoja trebalo da se dođe do brejk lopte koja je realizovana snažnim forhendom na osnovnu liniju (2:0).

Pri rezultatu 3:1 pod velikim pritiskom je bio Đoković koji se sada borio protiv dve brejk lopte, a poen koji je imao 24 razmene završen je greškom našeg tenisera, pa se Vavrinka vratio u set (3:2). Ono što je prikazivao Vavrinka može se slobodno okarakterisati kao najbolja igra u njegovoj karijeri.

Jednostavno, mora se priznati, Stan je bio bolji u završnici, još jednom je oduzeo servis Đokoviću u devetom gemu, te je bio spreman da prvim udarcem dođe do druge titule na grend slem turnirima.

Imao je problema, jer je ispustio prvu meč loptu, a onda je Novak imao priliku da se vrati na 5:5, ali je izbacio lopticu u aut, tako da je skinut pritisak sa Švajcarca koji je priveo priču kraju i naterao Noleta da sa sačeka da osvoji i poslednji veliki turnir koji mu nedostaje.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dejanpd

07.06.2015 17:30

Svaka čast obojici, uživao sam gledajući Vavrinku danas, bio je bolji u svakom segmentu, tehnički, fizički, psihološki, servisi, drop,... Duplo više vinera, nema štada se priča, da neko ne zna vjerovatno ne bi povjerovao da je sa druge strane neprikosnoveni vladar tenisa današnjice. Naravno, malo opravdanje može biti meč polufinala juče, Sten je odmarao a Nole nije, dovoljno da poremeti i najboljeg. Sramota za organizatore, nema opravdanja da se meč polufinala igra tako kasno da može ući u mrak. Strašno, ali nije to opravdanje. Volio bih da sam vidio bar ravnopravnu borbu,pa i da izgubi,a ovo... Jako loš meč Noleta, al biće bolje dogodine.

ODGOVORITE
Name

007

07.06.2015 18:58

Jedan poraz nije kraj sveta.Život,a sa njim pobede i poneki poraz ide dalje.Idalje se BROJ JEDAN.

ODGOVORITE