Šta muči Pentagon? Kineska mornarica!

Kina bi mogla do 2030. godine da izgradi 415 ratnih brodova, prenosi reči bivšeg obaveštajca Džejmsa Fanela, američki novinar Zahari Kek, ističući da će to biti značajno povećanje u odnosu na njene trenutne pomorske kapacitete.

Svijet 07.06.2015 | 16:42
Šta muči Pentagon? Kineska mornarica!

Kek, koji je bio interniran u Centru za novu bezbednost SAD, ali je bio zadužen i za pitanja odbrane u američkom Kongresu, ističe da Kina stalno povećava svoj vojni potencijal, a naročito svoje pomorske snage.

Citirajući bivšeg visokog obaveštajnog oficira, novinar je naglasio da kineska mornarica u narednih 15 godina planira da se proširi, kao i da se očekuje da izgradi oko 415 ratnih brodova.

„Kina će imati 99 podmornica, četiri nosača aviona, 102 razarača i fregata, 26 korveta, 73 amfibijska broda i 111 brzih borbenih brodova“, navodi novinar.

Istovremeno, Pentagon je nedavno u svom godišnjem izveštaju o vojnim i bezbednosnim kretanjima, koji uključuje i analizu kineske vojne moći, objavio da je u poslednjih 15 godina, kineski program pomorske modernizacije doživeo veliki tehnološki napredak.

Kineska ratna mornarica poseduje više od 300 brodova, podmornica, amfibijskih brodova i patrolnih čamaca, a ta zemlja zastarele brodove velikom brzinom menja savremenijim brodovima koji su opremljeni protivbrodskim, protivvazdušnim i protivpodmorničkim oružjem i senzorima, navodi su u izveštaju.

Novinar ističe i da će Kina će uz pomoć novog broda-razarača „Lin Jing III“ tipa 052D moći da proširi zonu operacije izvan svoje teritorije.

(Novosti online)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

lol

07.06.2015 16:46

Neka Kinezi imaju..zlu netrebalo! Amerikance muci cim neko drugi nesto imaju. Oni bi sve samo za sebe. Nece da moze !!!

ODGOVORITE