Uspostavljena saradnja Srpca i Ptuja

Srbac je juče bio u znaku Srpsko-slovenačkog prijateljstva zahvaljujući direktoru Klaonice peradi „Perutnina Ptuj“ u Poveliču Slavku Visenjaku, koji je u goste pozvao oko 40 svojih prijatelja iz rodnog Ptuja.

Republika Srpska 06.06.2015 | 07:23
Uspostavljena saradnja Srpca i Ptuja

Pored nekoliko privrednika iz Slovenije, grupu su činili članovi Biciklističkog kluba „Muretinci“, koji su biciklima prevalili put dug 285 kilometara za 12 časova. Ekspedicijuju je sačinjavalo i osam „bajkera“, dok su ostali doputovali autobusom.

Njima je na Trgu u Srpcu priredjen topao doček, kome su prisustvovali načelnik Srpca Drago Ćirić, predsjednik Skupštine opštine Zoran Djukić i mjesni sveštenik Aleksandar Kusturić. Članovi Folklornog društva „Beli andjeo“ za goste iz Slovenije izveli su i splet tradicionalnih pjesama i igara.

Slovenci su bili oduševljeni gostoprimstvom u Srpcu. Svoj boravak iskoristili su da se pobliže upoznaju sa ovim gradom i njegovim specifičnostima, a posjetili su i pogone Klaonice „Perutnina“ u Poveliču, najznačajniji privredni subjekat u srbačkoj opštini u kojem je zasposleno oko 220 radnika. Druženje Srpčana i Slovenaca nastavljeno je u prelijepom ambijentu Sportsko- rekreacionog centra na Bardači.

-Nismo zažalili što smo prevalili dobar dio Slovenije i Hrvatske po velikoj vrćini da bi stigli u Srbac. Oduževljeni smo dočekom, ali i ovim krajem, a posebno nam je drago što smo upoznali vašu kulturu, običaje i život – izjavio je predsjednik Biciklističkog kluba“Muretinci“ Danilo Toplek.

Firma Kompanije „Perutnina“ u Poveliču predstavlja most za uspostavljanje uspješne privredne saradnje, ali i saradnje u drugim oblastima, što se mora iskoristiti’za šta je opština Srbac veoma zainteresovana – kazao je načelnik opštine Drago Ćirić. On dodaje da su već neki investicioni projekti sa Slovencima u pripremi.
Direktor Klaonice „Perutnina Ptuj“ u Poveliču, Slavko Visenjak kaže da mu je osnovni cilj za ovo druženje bio da kod svojih zemljaka razbije neke predrasude o Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

-Želio sam da im pokažem da se ovdje slobodno radi i živi, da je bezbjedno i da je ovaj prostor otvoren za investiranje i razvoj privrednih aktivnosti, a nadasve da su ljudi dobri i ljubazni – kaže Visenjak. Dodaje da su se danas njegovi sunarodnjaci na najbolji način uvjerili u to i siguran je da će mnogi od njih poželjeti da ponovo dodju u Srbac.

S.K.

Komentari / 0

Ostavite komentar