Radovan Karadžić traži intervju sa bivšim francuskim generalom

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od francuskog ambasadora u Holandiji Pjera Mana /Pierre Manat/ da francuska vlada dozvoli njegovom pravnom savjetniku Piteru Robinsonu da intervjuiše bivšeg generala Žana Ajnriha /Jean Heinrich/ u vezi sa informacijom o važnosti za odbranu Karadžića.

Republika Srpska 05.06.2015 | 19:14
Radovan Karadžić traži intervju sa bivšim francuskim generalom

Karadžić u pismu navodi da se informacija odnosi na novinski izvještaj, koji je priložen u originalu, u kome general Ajnrih javno govori da je francuska obavještajna služba imala svog doušnika među tjelohraniteljima bivšeg predsjednika Republike Srpske.

"Ta informacija je od materijalne važnosti za moj slučaj jer ukazuje da je francuska Vlada u poziciji da potvrdi činjenice koje su povoljne za moju odbranu, uključujući činjenicu da nisam bio umiješan niti sam znao za pogubljenje zatvorenika iz Srebrenice", navodi se u pismu Karadžića.

Karadžić navodi da zbog prakse Francuske da ne dozvoljava intervjue licem u lice sa bivšim francuskim zvaničnicima, već im se moraju dostaviti pitanja u pisanoj formi, on u prilogu daje listu pitanja koja namjerava da postavi bivšem generalu.

U slučaju da Vlada Francuske ne dozvoli Robinsonu da intervjuiše Ajnriha direktno Karadžić traži od Vlade Francuske da pribavi odgovore i pošalje ih Haškom tribunalu.

Karadžić ga, između ostalog pita, da li ijedna informacija koju je general posjedovao ikada ukazivala da je bivši predsjednik Republike Srpske znao da će zatvorenici iz Srebrenice biti pogubljeni, odnosno da su već pogubljeni ili je pogubljenje u toku.

Bivši predsjednik Republike Srpske, takođe, pita da li je Ajnrih upoznat da je američki diplomata Ričard Holbruk ikada rekao da neće biti procesuiran ili uhapšen ako se povuče sa funkcije i iz javnog života.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

milan

05.06.2015 20:17

Ej moj Raso i nasi Francuzi su nas prodali kada je istna u pitanju svi se kriju ili su nedostupni drzi se raso ne moze to jos dugo trajati vidi bre i svijet da si branio samo narod dobre volje, ziv mi bio.

ODGOVORITE
Name

Brod

05.06.2015 22:16

Nedaj se predsjedniče, pravda spoora ali dostižna.

ODGOVORITE
Name

Md

06.06.2015 11:07

Moj Radovane sve oni to znaju ali njima nije do istine nego do pare koje arapi salju kapom i sakom

ODGOVORITE
Name

Dm

07.06.2015 21:46

Vasi komentari su za smijanje.Covjek odgovoran za masovna ubistva,vi ga zalite kao da je nevinasce.Zivite u zabludi ili sami sebi ne vjerujete da takve stvari Srbi mogu uraditi.

ODGOVORITE