Ugljevik: Puštena u rad solarna elektrana

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republika Srpske Petar Đokić, svečano je danas pustio u rad solarnu elektranu instalisane snage 240 kilovata koja se nalazi u krugu Termoelektrane Ugljevik.

Republika Srpska 05.06.2015 | 14:40
Ugljevik: Puštena u rad solarna elektrana

"Na Svjetski dan zaštite čovjekove okoline, Elektroprivreda Republike Srpske i njeno zavisno preduzeće Rudnik i termoelektrana /RiTE/ Ugljevik promovišu kulturu izgradnje objekata iz obnovljih izvora energije i podstiču i druge na takvu aktivnost", rekao je Đokić.

On je pohvalio rad RiTE Ugljevik, kao i njihovo nastojanje da se uključe u svjetske tokove proizvodnje struje iz obnovljivih izvora i podsjetio da ovaj energetski gigant proizvodi oko 30 odsto struje u Srpskoj.

"Republika Srpska je u pogledu energetskog paketa preuzela niz Energetske zajednice za jugoistočnu Evropu, pri čemu se podstiče izgradnja elektrana iz obnovljivih izvora energije i sve aktivnosti na zaštiti čovjekove okoline", istakao je Đokić.

Inženjer Miroslav Gavrić rekao je novinarima da je solarna elektrana izgrađena za vlastite potrebe RiTE kao ogledni objekat, a u planu je izgradnja solarne elektrane mnogo veće snage na velikim površinama degradiranog zemljišta rudnika uglja.

On je podsjetio da je kompanija dužna da nakon eksploatacije degradirano zemljište ponovo privede namjeni, a izgradnja solarnih elektrana je jedna od mogućnosti da se to obezbijedi u budućnosti.

Sadašnja solarna elektrana projektovana je na 330.000 kilovat časova godišnje, uz vlastito ulaganje RiTE Ugljevik oko pola miliona maraka.

Gavrić je rekao da ova lokacija ima do 1.300 kilovat časova po metru kvadratnom godišnje prosječno zračenje sunca, što je među boljim lokacijama u Srpskoj.

Izvor: SRNA

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zozon

05.06.2015 14:29

I ovo je samo reklama Djokica,kakva elektrana kakvi bakraci.Objavite koliki je minus u RiTe Ugljevik,koliko su uzeli privatnici,firme,direktor.Sto mazu oci narodu?

ODGOVORITE
Name

Radisic Mile

05.06.2015 15:12

Kad se Djokic pojavi na nekom otvaranju,znajte da se to brzo zatvara da je Dodik otvorio zatvaranje bi bilo ekspresno,ovako laganica.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

05.06.2015 15:53

OBJAVITE GOSPODINE DJOKIĆU KOLIKO SU OVI VAŠI PLATILI SOLARNE PANELE DA VAM KAŽEM KOLIKO STE SE "UGRADILI U CIJENU

ODGOVORITE
Name

Slovenščina

05.06.2015 16:13

Džaba ste otvarali, sad će to sve slovenci da namire.

ODGOVORITE
Name

JOVO

05.06.2015 21:05

"TENDER" FIRME , PREKO NJIH PERU PARE ...

ODGOVORITE