Neizvjesno: Ne daju ključeve svešteniku

Iako su prištinske vlasti izbacile beskućnika koji je živeo u Hramu Hrista Spasa u centru Prištine, ključevi ovog pravoslavnog hrama SPC nisu predati Darku Marinkoviću, prištinskom parohu.

Region 05.06.2015 | 11:45
Neizvjesno: Ne daju ključeve svešteniku

Naime, Hram Hista Spasa koji se nalazi u centru Prištine u sastavu je prištinske Crkve Svetog Nikole, ali sveštenik Marinković nije obavešten o tome gde se nalaze ključevi.

Crkva je zaključana i pokušavam da saznam kod koga su ključevi, a pretpostavljam da nisu želeli meni da ih predaju, jer bi time, po njihovom mišljenju, priznali naše pravo na vlasništvo - kaže za "Novosti" sveštenik Marinković, napominjući da do kraja ove nedelje ističe rok za legalizaciju po kosovskim zakonima, ali da je zvanični stav Eparhije raško-prizrenske da neće podnositi zahtev za legalizaciju, jer smatraju da poseduju sve neophodne dozvole.

Temelji hrama osveštani su 1992. po blagoslovu patrijarha Pavla. Crkva nije završena, a pojedini albanski lideri zahtevaju njeno rušenje.

Ona je u međuvremenu bila pretvorena u javni toalet, a nekoliko puta i neuspešno minirana, dok prištinski univerzitet svojata zemljište na kojem je hram sagrađen.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 0

Ostavite komentar