Đilas: Promjene ili propast ABA lige!

Prvi čovek Saveza kaže da su srpski klubovi spremni i da istupe iz regionalne lige, kako ne bi ugrozili interes reprezentacije.

Košarka 05.06.2015 | 22:20
Đilas: Promjene ili propast ABA lige!

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas nagovestio je da srpski klubovi neće igrati regionalnu ABA ligu, ako bi time ugrozili učešće reprezentacije na velikim međunarodnim takmičenjima.

Đilas je gostujući u emisiji "Kažiprst" televizije B92 potvrdio da je Svetska košarkaška federacija (FIBA) upozorila KSS da će naš nacionalni tim biti suspendovan, ako srpski klubovi budu igrali regionalnu ligu koju FIBA ne priznaje.

"Najveći problem je privatno vlasništvo u toj ligi. Šest pojedinaca su vlasnici 20 odsto deonica, a toga nema nigde drugde".

"Naši klubovi ne misle isto (o tom problemu), ali su njihovi predstavnici, uključujući Predraga Danilovića iz Partizana i Nebojšu Čovića iz Crvene zvezde, istakli da neće napraviti nijedan potez koji bi doveo do toga da naša reprezentacija ne igra na Evropskom prvenstvu. To je jasan dokaz da ako FIBA kaže da će suspendovati reprezentaciju, oni neće igrati ABA ligu".

Đilas je nedavno pozvao čelnike ABA lige i Evrolige u Beograd na sastanak, u cilju otklanjanja problema, što je iz Ljubljane odbijeno.

"Dogovor koji je postignut 13. aprila je predviđao da će fizička lica izaći iz lige i prepustiti je klubovima. Moja ideja je da pomirimo FIBA i Evroligu, koje imaju svoj sukob, da to bude regionalna liga klubova, pa da tražimo da ih FIBA prihvati".

"Jednostavno, mora da postoji razumevanje, ako ste na jedan način radili 10 godina, morate da se promenite ili ćete da propadnete. I dalje verujem da možemo da sednemo, razgovaramo i da se problem reši. Ta liga je dala doprinos razvoju košarke u regionu, naši klubovi su je osvajali, niko nije protiv nje, ali mora da se napravi transformacija", rekao je prvi čovek srpske košarke.

On je dodao da je predlog nove regionalne lige, koji je dala FIBA, neprihvatljiv, jer ne obezbeđuje prolaznost u Evroligu.

Komentari / 0

Ostavite komentar