Windows koristi čak 91 odsto svih računara na svijetu

Po najnovijoj statistici, operativni program Windows nalazi se na čak 91 odsto svetskih računara.

Informacione tehnologije 03.06.2015 | 08:47
Windows koristi čak 91 odsto svih računara na svijetu

Mnogi kažu da se dominacija Windowsa na računarima završava, a onda u prilog tome navode rast Chromebook-ova ili brzo usvajanje Linuxa, ali nam statistike jasno pokazuju da su te glasine ipak potpuno netačne.

Windows je bio a i sada je broj jedan operativni sistem, a najnovija statistika koju donosi Net Applications nam pokazuje da se nalazi instaliran na 91 odsto računara. Ovo znači da samo jedan od deset računara nema instaliran Windows na sebi što najbolje potvrđuje frazu "dominacija na desktop tržištu".

U ovom trenutku Linux i Max OS su vrlo daleko. Drugi operativni sistem je Mac OS sa 7,3 odsto udela na tržištu, dok se Linux koji se često opisuje kao glavna alternativa Windowsu nalazi instaliran na svega 1,57 odsto računara. Sa Windowsom 10, Microsoft će pokušati da konsoliduje svoju poziciju na tržištu operativnih sistema.

Izvor: B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zoran

03.06.2015 07:38

Далеко је битније шта људи сада користе - персонални рачунари су сада телефони - где Linux (тј андроид) доминира. Као и у cloud-у и међу суперкомпјутерима.

ODGOVORITE
Name

Zorin

03.06.2015 18:56

Ja koristim Zorin, cirilica. Besplatan je i to je to. Windows je maltene na svakom racunaru. Ljudi nemaju izbor. Da im objasnis da Windows nosi od cjene najmanje 200 maraka mozda bi trazili Linux. Onda Windows je kao nekad zlatni zubi.

ODGOVORITE