"Bajden okreće Vučića od Rusije"

Potpredsednik SAD Džozef Bajden želi da ubedi premijera Srbije Aleksandra Vučića da oslabi veze s Rusijom, piše “Zidojče cajtung“.

Srbija 02.06.2015 | 17:50
"Bajden okreće Vučića od Rusije"

Nemački dnevnik navodi da je to cilj koji prvi zamenik američkog predsednika Baraka Obame ima za vreme posete srpskog premijera Vašingtonu.

"Drugi čovek Bele kuće brzo donosi odluke", piše list i ukazuje da je Bajden pozvao Vučića, odmah posle saznanja da će Srbija učestvovati na vojnoj paradi u Moskvi, koju je Zapad bojkotovao.

"Zidojče cajtung" navodi da Bajden u razgovorima želi da ubedi Vučića da olabavi odnose prema Moskvi.

"To se, na prvi pogled, čini kao da ima malo šansi za uspeh: na kraju, Srbija važi kao klijent Moskve, srpski predsednik Tomislav Nikolić rado nagrađuje predsednika Vladimira Putina, a Srbija, i kao kandidat za EU, izbegava da uvede sankcije Rusiji... Pri tome je Amerika kod mnogih Srba neomiljena, zato što je kao predvodnička snaga NATO-a u bombardovanju 1999. godine prisilila Srbiju da okonča rat za Kosovo", piše "Zidojče cajtung".

"Na drugi pogled, međutim, ima Srbija osnova da popusti svoje veze sa Moskvom", piše list i navodi da, uprkos "vazdušastoj" bratskoj retorici, Beograd ne uživa poseban status kod Moskve.

Još pre nego što je ruska privreda zbog sankcija i pada cena ulja počela da tri posledice Putin je, navodi list, najčešće odbijao molbu Srbije za sveobuhvatne kredite i drugu privredu podršku.

"Srbija, doduše, pokriva 80 odsto svojih potreba u energetici kroz uvoz ruskog zemnog gasa i pri tome, prema analizi `Stratfora`, plaća visoku cenu od 340 dolara za 1.000 kubnih metara, dok susedna Mađarska plaća samo 260 dolara", prenosi list i navodi da Vučić nije zaniteresovan samo za prijem u EU, već i za bolje odnose sa Amerikom.

Bajden, pre svega, pledira javno za to da se Rusiji, posle njenog rata u Ukrajini, i na Balkanu nečim suprotstavi, piše list i dodaje da je, čim je Bajdenov poziv upućen Vučiću, Beograd posetila prvo Valentina Matvijenko, "blizak saradnik Putina i predsedavajući Saveta Ruske Federacije", a zatim 15. maja i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Njihov pokušaj da Srbiju definitivno zadrži na ruskoj liniji je očito propao - između ostalog i zato što Moskva zbog 'knap para u kasi' Beogradu malo može da ponudi", piše "Zidojče cajtung" i dodaje da se Vašington, naprotiv, može zajedno sa EU, ne samo lepim rečima, zalagati za to da se, na primer, Srbija priključi transjadranskom gasovodu.

Taj gasovod bi, kako se navodi, trebalo da bude konkurencija ruskom i do 2020. godine da sprovodi gas iz Azerbejdžana u Tursku pa zatim u jugoistočnu Evropu.

List piše da bi priključenje za Srbiju tu bilo skupo, ali da Komisija EU ima za Srbiju do 2020. godine oko 1,5 milijardi u budžetu i da su tu mogući i projekti u oblasti energetike i komentariše da srpska vlada nije samo zbog gasovoda ili novih avionskih linija zainteresovana za saradnju sa Amerikom.

List naglašava da je Srbija u teškoj situaicji - da privredi ide loše i da Međunarodni monetarni fond predviđa rast nezaposlenost do kraja 2016. godine na 22 odsto, i ističe da su zemlji potrebni novac i investicije.

List navodi da će se Vučić u Americi, osim s političarima, sastati i s predstavnicima vodećih američkih firmi, poput "Dženeral elektrika".

U tekstu se, takođe, pominje da bi Srbija mogla ostaviti vreme za donošenje svojih odluka i da uskoro, kao sledeći visoki gost, dolazi u Beograd kancelarka Angela Merkel. Ona će, kako je ovom listu rečeno u diplomatskim krugovima, početkom jula posetiti Albaniju, Bosnu i Srbiju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

02.06.2015 17:52

Otisao ja pa ja po naredjenja!!!

ODGOVORITE
Name

Süd Deutsche Zeitung

02.06.2015 18:00

ISTOCNO NJEMACKE NOVINE

ODGOVORITE
Name

JA

02.06.2015 18:11

Prvo te Bombarduju,pa ti nude saradnju!!!Jedno pitanje!Pa dje tu OBRAZ???Obraz kao G....A!!!SRAMOTA,VELIKA SRAMOTA!!!

ODGOVORITE
Name

009

02.06.2015 19:23

Samo nas USA može pomoći i spasiti od daljeg propadanja. BRAVO VUČICU

ODGOVORITE
Name

Crni

02.06.2015 19:34

Pa normalno tko bi išao za onom bijedom Rusijim treba da biježi od nje kad je vidi na Karti

ODGOVORITE
Name

bih

02.06.2015 22:31

Vucic je jak politicar,a i mudar kao lisica

Name

Re Crni

02.06.2015 20:27

Ovo "tko" odaje tvoju mrznju prema Rusiji! Ali ne brini ti za Rusiju, nije jednom izasla kao pobjednik iz svih nedaca i nevolja, a Vucic nece jos dugo.Cuce se...

ODGOVORITE
Name

prokužen

03.06.2015 11:17

Nema ovdje ni jedne nove vijesti , svi smo ovo znali i prije nego što je otišao u goste kod ( ne ) prijatelja .

ODGOVORITE
Name

Md

04.06.2015 17:23

Okretanjem ledja Rusiji potpisujemo sami sebi smrtnu presudu,od zapadnih fasista i njihovih sledbenika jedino nas Rusi mogu spasiti kao sto su uradili dva puta do sada,jer sto se tice amera davno bi se spominjalo da smo nekad tu zivjeli,

ODGOVORITE