Srbi hrle u japansku zabit, plata 630 evra!

Veliki broj državljana Srbije prijavio se na konkurs u kome se nudi život na zabačenim ostrvima Japana za mesečnu platu od 630 evra.

Srbija 02.06.2015 | 22:49
Srbi hrle u japansku zabit, plata 630 evra!

Reč je o ponudi lokalne samouprave arhipelaga Mišima, koji se nalazi na jugu Japana u oblasti Kagošima, a sastoji se od tri ostrva: Takešime, Jođime i Kurošime.

Lokalne vlasti, zabrinute zbog nenaseljenosti, ponudile su preko interneta novčanu naknadu svima koji su zainteresovani da se presele na ova tri ostrvceta, a čak 90 odsto ponuda stiglo je iz Srbije, Hrvatske i Brazila, piše "Informer".

Japanci svakom, ko se upusti u ovu avanturu u startu nude izbor – naknadu od 3.000 evra ili jedno tele!

Pokriveni su i troškovi preseljenja od 770 evra, a predviđena je finansijska pomoć od 630 evra mesečno u prve tri godine.

Postoje i novčani dodaci za supružnika i svako dete, a na ovom ostrvu trosoban stan će vam izdati za svega 100 evra mesečno.

To znači da svako ko prođe na ovom konkursu za tri godine može zaraditi oko 30.000 evra.

Ipak, nije sve tako bajno.

Podnosilac zahteva mora da ima manje od 55 godina, mora da doprinosi ekonomskom razvoju zajednice, a poželjno je i da govori japanski jezik. Upravo zbog ovih razloga, većina prijava iz Srbije je odbijena.

U ambasadi Japana u Srbiji bili su iznenađeni kada su počeli da primaju stotine prijava srpskih državljana za preseljenje na Daleki istok:

"Začudili smo se kada smo videli da nam Srbi u velikom broju pišu prijave za život na nekim zabačenim ostrvima u Japanu. Tek posle smo shvatili da postoji oglas lokalnih vlasti Mišime i da je u pitanju solidna novčana nadoknada", rekli su u ambasadi Japana, nenavodeći koliko se tačno Srba prijavilo na konkurs.

Lokalne vlasti Mišime još od 1990. godine pokušavaju da privuku nove stanovnike kako bi zaustavili nagli pad populacije.

"Za sve to vreme pojavio se samo jedan čovek koji je želeo tele, a ne novac. Međutim, od kada je oglas postavljen na internet, vlada prava pomama, ali samo u tri zemlje – Srbiji, Hrvatskoj i Brazilu", istakao je predstavnik vlasti Mišime, Šingo Hidaka i objasnio zašto je većina zahteva odbijena:

"Ljudi nisu svesni da život ovde nije jednostavan, kako su zamišljali. Ovo je malo selo, nemamo bolnice i nalaženje posla ovde nije jednostavno", rekao je predstavnik Mišime, a prenosi "Informer".

Izvor: Informer

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kiki

02.06.2015 15:08

Tele prodat i nazad za Srbiju kupit svinja i pokrenut biznis

ODGOVORITE
Name

Md

03.06.2015 14:34

Dobro je rekao Bora Corba Srbima je uvijek tudje govno manje smrdilo

ODGOVORITE