Blater žestoko opleo po SAD i UEFA-i!

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije kritikovao je američkog federalnog državnog tužioca Loretu Linč, koja je naložila hapšenje visokih funkcionera FIFA, kao i UEFA.

Fudbal 31.05.2015 | 19:00
Blater žestoko opleo po SAD i UEFA-i!

Odmah pošto je, uprkos nezapamćenom skandalu, peti put izabran za predsednika FIFA, Sep Blater je za švajcarsku televiziju rekao "da nešto mnogo smrdi" u odluci da se dva dana pre izbora hapse vodeći ljudi svetske kuće fudbala.

Švajcarska policija je, po nalogu američkih vlasti, uhapsila sedmoricu funkcionera FIFA, među kojima su dva potpredsednika i član Izvršnog komiteta.

Američki federalni državni tužioc Loreta Linč je posle hapšena rekla da su osumnjičeni "uveli korupciju u svetski fudbal da bi ostvarili svoje interese i obogatili se".

"Šokiran sam tom izjavom. Kao predsednik, nikada ne bih dao takvu ijzavu o nekoj drugoj organizaciji bez nepobitnih saznanja i dokaza", rekao je Blater.

On smatra da je i američko Ministarstvo pravde otišlo predaleko u svojim akcijama, koje su prouzrokovale da se na Međunarodnu fudbalsku federaciju sruči bujica osuda.

"Uz poštovanje američkog pravosudnog sistema i novog ministra pravde, moram da kažem da su Amerikanci svoje državljane, za koje sumnjaju da su umešani u finansijski kriminal, morali da uhapse u SAD, a ne u Cirihu, dva dana pre Kongresa FIFA", dodao je predsednik FIFA.

On je otišao i korak dalje, pa je sugerisao da bi čitava akcija možda mogla da ima i političke motive.

"Moj protivkandidat je bio jordanski princ Ali bin Al Husein, a poznato je da su Sjedinjene Američke Države najveći sponzor Jordana", istakao je Blater.

Predsednik FIFA je ponovio da se sve ovo najverovatnije ne bi desilo da su organizaciju svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine dobili Engleska i SAD.

"Amerikanci su se kandidovali za organizaciju Svetskog kupa 2002, a Englezi su želeli da budu domaćini 2018, ali su i jedni i drugi izgubili, pa sada imamo pritisak engleskih medija i američkih pravosudnih organa", kazao je Blater.

U opširnom intervjuu on je istakao i da čelnicima Evropske fudbalske unije neće zaboraviti ponašanje uoči izbora i insistiranje da povuče kandidaturu.

"Najviše me je iznenadila mržnja, ne samo jednog čoveka u UEFA, već u čitavoj organizaciji koja ne može da prihvati činjenicu da sam ja predsednik FIFA od 1998. godine. Mogu svakome da oprostim, ali im neću zaboraviti. Mi ne možemo bez UEFA, ali ni UEFA ne može da živi bez nas", zaključio je Blater.

Komentari / 0

Ostavite komentar