Video - Na današnji dan: Tragedija na Hejselu!

Na današnji dan pre 30 godina dogodila se jedna od najvećih tragedija u istoriji sporta u kojoj je poginulo 39 navijača, a više od 600 ih je povređeno.

Fudbal 29.05.2015 | 18:40
Video - Na današnji dan: Tragedija na Hejselu!

Pred finalnu utakmicu Kupa evropskih šampiona u fudbalu između Juventusa i Liverpula u Briselu, došlo je do nereda koji su počeli engleski huligani.

Flašama i raketama gadjali protivničke navijače, a onda je veća grupa njih probila zaštitnu ogradu i krenula u fizički obračun.

Pristalice Juventusa su u panici počeli da beže prema kraju tribine koja se pod njihovom težinom urušila i veliki broj ljudi ostao je zatrpan. Kako ispod zida, tako i ispod navijača koji su padali jedni preko drugih.

Početak utakmice kasnio je sat vremena, a krvavi obračun više od dva, posle kojeg je počelo prebrojavanje mrtvih i povređenih.

U analizi tragedije konstatovano je, između ostalog, da je stadion Hejsel bio u jako lošem stanju, da policija i redarske službe nisu obavile svoj posao valjano, da je prodato više karata nego što je kapacitet stadiona, ali da najveću odgovornost za tragediju ipak snose huligani zbog kojih je Evropska fudbalska unija (UEFA) engleske klubove izbacila iz svih evropskih takmičenja u naredne tri godine, a Liverpul pet!

Kako su divljanja huligana nastavljena i u Engleskoj UEFA je kaznu produžila pa su se engleski klubovi na međunarodnu scenu vratili tek u sezoni 1990/91.

Uprkos tragediji koja se dogodila finalna utakmica Kupa evropskih šampiona je odigrana, a Juventus je pobedio sa 1:0 golom Mišela Platinija iz jedanaesterca.

Stadion Hejsel je deset godina posle tragedije obnovljen i ponovo otvoren i sada nosi ime belgijskog kralja Buduena.

Komentari / 0

Ostavite komentar