Srbi jedinstveni: Rezolucija o Srebrenici je neprihvatljiva

Rezolucija o "osudi genocida" u Srebrenici neprihvatljiva je za Republiku Srpsku i neće dobiti podršku u Narodnoj skupštini!
Ovo je jasna poruka većine poslanika Narodne skupštine RS, povodom poteza potpredsednika Srpske Ramiza Salkića, koji je u parlamentarnu proceduru uputio predlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

Republika Srpska 27.05.2015 | 12:35
Srbi jedinstveni: Rezolucija o Srebrenici je neprihvatljiva

Salkićeva rezolucija stigla je u parlament Srpska nekoliko dana nakon što je poslanik SDP Denis Bećirović uputio na usvajanje u parlament BiH dokument sa istim naslovom, što srpski političari ocenjuju bošnjačkim pritiskom zbog približavanja 11. jula, kad se obeležava 20. godišnjica stradanja u Srebrenici.

Salkić očekuje da će predlog ove rezolucije biti na dnevnom redu naredne sednice NS RS, koja bi trebalo da bude održana 23. juna.
- Osim genocida u Srebrenici, rezolucija osuđuje sve zločine počinjene u proteklom ratu u BiH. Ovo je korak ka pomirenju i stabilnosti zemlje - rekao je Salkić.

Međutim, srpski poslanici kažu da je reč o nastavku bošnjačke kampanje koja pričom o Srebrenici nastoji da oslabi ustavnu poziciju Srpske.

Reč je, tvrde, o koordinisanoj političkoj akciji Sarajeva, jer je isti dokument stigao i u parlament BiH.
Šef Kluba poslanika SNSD u parlamentu RS Radovan Višković kaže da cilj ove rezolucije nije pomirenje, već podizanje tenzija u zemlji.

- Rezolucija je neprihvatljiva i sa stanovišta argumenata, jer mnogi ugledni pravni eksperti, istoričari i naučnici tvrde da se u Srebrenici nije desio genocid - kazao je Višković.

Naglasio je da bi idealno bilo kad bi se u BiH usvojila jedinstvena rezolucija o osudi svih zločina u proteklom ratu.

- Svaki zločin treba osuditi. Međutim, bošnjački političari moraju prestati da manipulišu pitanjem Srebrenice - kazao je Višković.
Na propast je, sasvim je izvesno, osuđena i rezolucija koju su u parlament BiH uputili parlamentarci Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP i Zaim Backović (BPC), nekadašnji bošnjački ratni komandant.

Poslanik SDS u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević kaže za "Novosti" da su i Bećirovićeva i Salkićeva rezolucija - političke.

- Time se jačaju pozicije njihovih partijskih lidera u izbornim procesima u stranci.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

iskrenost

27.05.2015 10:44

A bili ste jednoglasni kad je trebala rezolucija za Armeniju. Koja koincidencija.

ODGOVORITE
Name

CCCC

27.05.2015 10:44

A joj pustite vise te mrtve na miru sa vasom politikom

ODGOVORITE
Name

West

27.05.2015 10:57

Pa ne znam, eno ima presuda Međunarodnog suda u Haagu. Ne znam zašto jednostavno ne poštujemo tu presudu. Ili ćemo opet reći da nas mrzi taj truli Zapad - pa zašto mu onda težimo i ugledamo se na njega?

ODGOVORITE
Name

Bole

27.05.2015 11:41

Da se srbi slože, umnože i obože.

ODGOVORITE
Name

Boki

27.05.2015 15:03

Zar treba odati pocast onima koji pobise tri i po hiljade Srba u Srebrenici.Prvo njih nek oznace i one koji su doneseni ko zna odakle a Boga mi i zive da izbrisu.Kad se bude znalo ko je ubijao srpske familije za Bozicnim doruckom i bude neko odgovarao onda cemo drugacije razgovarati.

ODGOVORITE
Name

neutralan?

27.05.2015 16:02

Citao sam par puta u nekim novinama svjedocenja zena i ljudi koji se nalaze na listama ubijenih u Srebrenici a jos zivi? Zasto novinari ne pocnu to da istrazuju? I to forsiraju malo vise? Ili nije u interesu?

ODGOVORITE