Darko Mladić: Rusi pregledaju Ratka u junu

Sin generala, haškog optuženika za ratne zločine, za "Novosti": Posledice moždanih udara nisu otklonjene, samo ublažene.

Republika Srpska 26.05.2015 | 11:10
Darko Mladić: Rusi pregledaju Ratka u junu

Posle dve godine konstantnih pokušaja, ruski lekari doći će u junu u Haški tribunal da pregledaju bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Njihov nalaz biće osnov za dalje razmatranje haških čelnika da li će Mladić u avgustu, kad su kolektivni godišnji odmori u Tribunalu, biti prebačen u Moskvu na lečenje. Ovo je "Novostima" potvrdio generalov sin Darko Mladić.

- Ruski Komitet za podršku Ratku Mladiću pokrenuo je tu ideju da Rusija pruži garancije da se Ratko ako treba prebaci tamo na lečenje - kaže nam Darko Mladić. - Sada je malo bolje, nego ranije, ali zdravstveno stanje mu je i dalje ozbiljno. Posledice moždanih udara, koje je pretrpeo su samo ublažene. Suđenje je za njega napor, koji teško izdržava. Zbog umora posle nekog vremena prestane da sluša šta ko priča u sudnici. Kad se vrati sa suđenja legne i često ne može da ustane ni da jede.

Darko Mladić kaže da je eventualni odlazak u Moskvu na lečenje stvar diplomatskih pregovora.

- Bitno je da sada ti lekari daju svoje mišljenje i dobro bi bilo da ga puste na neko nezavisno mesto, da mu se precizno utvrdi zdravstveno stanje i pomogne u lečenju - kaže mlađi Mladić. - U Hagu je imao infarkt, nekoliko kolapsa i ozbiljne zdravstvene krize. Pravo je čudo da je preživeo, jer je jako opterećen tempom suđenja, koje nije primereno njegovom zdravstvenom stanju. Sad mu je malo lakše pošto nedeljno ima tri dana za odmor. Ponekad mi se čini, da ga samo ta jaka volja održava u životu. Kad nije na suđenju, uglavnom igra šah, druži se sa Radovanom Karadžićem, Stojanom Župljaninom...

Darko Mladić naglašava da je njegov otac u Haškom tribunalu izložen potpuno nepravednom postupku.

- Tužilaštvo vrši stravičan pritisak na svedoke odbrane, pogotovo one iz Bosne - navodi Darko. - Prete im da će protiv njih podignuti optužnice ako budu svedočili. Posle tih pritisaka dva odsto njih je odustalo da se pojave kao svedoci. Ostali su odlučili da govore i ti ljudi su za nas heroji.

Darko ukazuje da je sudsko veće u slučaju Ratka Mladića toliko pristrasno da se sudija Alfons Ori ponekad ponaša kao tužilac i da različito tretira svedoke tužilaštva i odbrane.

- Kad odbrana uspe da diskredituje svedoka tužilaštva, Ori ga vraća u život. Kad, na primer, proceni da se nečije svedočenje može odbaciti, on svedocima postavlja takva potpitanja, da njihove iskaze čini jačim nego što jesu - navodi Darko. - Dok svedoke odbrane Ori napada, preseca ih, ne dozvoljava da završe rečenicu i objasne do kraja to o čemu pričaju. Tražili smo izuzeće celog sudskog veća, sa preciznim podacima za svakog sudiju, ali na taj zahtev niko ne odgovara, niti ga razmatra. Kao da ne postoji.

Da Mladić nema pošteno suđenje, kaže Drako, pokazuje i to što je sada određena pauza kako bi Tužilaštvo otvorilo slučaj "Tomašicu" kod Prijedora, ali odbrana ništa nije dobila kako bi se spremila za taj deo procesa.

- Srbija nažalost ne reaguje i ne vodi računa o svojim državljanima koji su tamo optuženi, pa bar dok se ne dokaže njihova krivica. Onog trenutka kad ih isporuče oni ih više ne zanimaju, ali zato pomažu tužiocu - priča Darko. - Zbog toga i tužioci i sudije rade šta hoće. Tu otvorenu pristrasnost sudija u pojedinim situacijama je teško gledati.

Špijuniranje

Darko Mladić priča da je u Hagu bila postavljena jedna žena da sedi u prostoriji gde Ratko Maldić razgovara sa advokatima. - Sedi, sluša i prenosi sve tužilaštvu - objašnjava Darko. - Odbrana se bunila zbog toga, ali su oni objasnili da ako Ratko glasno priča znači da se odrekao prava na privatnost. A on zbog moždanog udara slabo čuje na desno uho i mora se glasno pričati.

Izvor: Novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

SRBIN

26.05.2015 12:33

POZDRAV SRPSKOM ĐENERALU!

ODGOVORITE
Name

Md

26.05.2015 14:25

Hag je drugi Jasenovac za Srbe

ODGOVORITE
Name

re Md

26.05.2015 16:06

Nije za sve oni kojima se nista nije moglo dokazati su pusteni.Problem je u tome sto su neki u kameru najavili zlocine i sad je to tesko odbraniti.Najpznatije najave su one "ako dodje do rata muslimanski narod ce da nestane" i ona "danas je dosao dan da se osvetimo turcima na ovim prostorima"

Name

Snouden

26.05.2015 16:00

Ne mogu da ga ubiju,srce heroja zauvijek zivi. Zivio general Ratko Mladic. Jos malo pa si slobodan SRBINE.

ODGOVORITE
Name

Patrijota Pravoslavnog Roda

26.05.2015 21:53

Generale Bog Ti Dao Srece Republika Te Srpska Zaboraviti Nikad Nece Ziv i Zdrav Bijo Ponos Srpsku Nas Mijo

ODGOVORITE