Liječenje odlaže izručenje Šešelja

Vlada neće u utorak isporučiti lidera Srpske radikalne stranke Haškom tribunalu. Čak je i hapšenje suprotno zakonu, jer nema poternice.

Srbija 26.05.2015 | 10:40
Liječenje odlaže izručenje Šešelja

Sigurno je da Vlada Srbije danas neće izručiti Vojislava Šešelja Haškom tribunalu, što od nje traži Žalbeno veće tog međunarodnog suda, a postoji mogućnost da postupak ekstradicije traje i više od mesec dana, pogotovo zbog lošeg zdravlja lidera SRS.

Beograd će insistirati na tome da haške sudije obrazlože kako se to odjednom popravilo Šešeljevo stanje i suočiće ih sa njegovom medicinskom dokumentacijom.

Takođe, prema našem Zakonu o saradnji sa Tribunalom, moguće je hapšenje i direktno izručenje građanina Srbije samo ako postoji međunarodna poternica za optuženikom, što sada nije slučaj. Rezervna opcija je da se pokrene postupak ekstradicije, a za tu proceduru potrebno je vreme.

Dopis iz Holandije koji je u ponedeljak stigao u Ministarstvo pravde, očigledno zanemaruje te pravne činjenice. U papiru koji je "došao" do lidera radikala još u petak po podne, piše da Žalbeno veće, uz izdvojeno mišljenje dvojice sudija, traži od Vlade da uhapsi i isporuči Šešelja.

Kod kuće sam, neću nikuda da bježim

Šešelja smo prekinuli u popodnevnom odmoru: - Ne mogu od vas novinara ni da prilegnem. Tačno je da traže od Vlade da me uhapsi i isporuči. Pišu da je razlog moje ponašanje i izjave koje sam davao od kada sam se vratio u Srbiju. Kod kuće sam i ne bežim.

Inače, Šešelj je odnedavno počeo da prima hemoterapiju i novi odlazak u Hag mogao bi da bude poguban po njegovo lečenje jer bi on odbio da nastavi tu terapiju u Holandiji.

Šešeljev pravni zastupnik Nemanja Šarović iznosi detalje iz odluke Žalbenog veća:

- Oni navode da je Pretresno veće pogrešilo kada je Šešelja pustilo na privremenu slobodu i traže od Vlade da ga pošalje u Hag 26. maja ili kada to bude izvodljivo, ali bez odlaganja. Kao i da snosi sve troškove puta do Holandije. To je skandal.

U jeku nove igrarije Beograd je u ponedeljak posetio i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

- U slučaju Šešelja postupaćemo u skladu sa zakonom Srbije i međunarodnim javnim pravom - poručio je premijer Aleksandar Vučić tokom sastanka sa Bramercom.

Vicepremijer Rasim Ljajić naveo je da postoji opasnost da Bramerc u izveštaju SB UN napiše da Srbija nedovoljno ili nepotpuno sarađuje s Tribunalom, što nije tačno.

On najavljuje da će Vlada tražiti dodatna pojašnjenja od Tribunala:

- Očigledno je da Šešelj ne može biti izručen 26. maja, osim u slučaju da on sam odluči da ode. Za njega važe sve odredbe Zakona o saradnji s Tribunalom, kao da nikada nije ni odlazio u Hag. Mora da se pokrene kompletan postupak pred domaćim pravosudnim organima. Šešelj ima pravo i na žalbu, a sve to može da potraje najmanje 10 dana.

Advokat Borivoje Borović objašnjava i da Žalbeno veće nije moglo da donese odluku o povratku Šešelja, pošto pretresno veće o tome nije raspravljalo.

- Da bi Srbija imala obavezu da direktno izruči Hagu svog državljanina, neophodno je da postoji poternica Međunarodnog krivičnog suda. A pošto ona ne postoji, već je Šešelj u procesnoj fazi iščekivanja presude, realno je pokretanje postupka ekstradicije. Ali, i za to je nužno novo rešenje Pretresnog veća Haškog tribunala.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

temperatura 39

26.05.2015 09:00

Jel to dobio naglo povisenu temperatura ili mu je zao ici.

ODGOVORITE
Name

BL

26.05.2015 11:01

Vučić ne zna na koju će stranu, ali mora ga izručiti i izvinuti se Evropi.

ODGOVORITE
Name

za bl

26.05.2015 11:28

Jeli vi citate sta kaze advokat Borovic?

ODGOVORITE
Name

vojvoda

26.05.2015 15:08

Brlj(h)aški tribunal ! Bolja je organizacija u mojoj mjesnoj zajednici.Rasturi ih Vojislave, od kuće !

ODGOVORITE