Očuvanje Palmire - bitka za čitavo čovječanstvo

Kairski univerzitet Al-Azhar, vodechi autoritet sunitskih muslimana, saopštio je danas da očuvanje drevnog grada Palmire od uništenja džihadista iz Islamske države predstavlja "bitku za čitavo čovečanstvo".

Svijet 24.05.2015 | 20:31
Očuvanje Palmire - bitka za čitavo čovječanstvo

Ekstremisti iz Islamske države, koji su ove nedelje zauzeli čuveni antički grad Palmira u Siriji, ušli su u četvrtak u muzej toga grada, ali nisu uništili dragocenosti u njemu.

"Zaštita te arheološke zone od uništenja i pljačke predstavlja bitku za čitavo čovečanstvo", navodi se u saopštenju džamije-univerziteta.

"Moramo da ujedinimo napore i zaštitimo jedan od najznačajnijih arheoloških nalazišta na Bliskom istoku od džihadističkog uništenja", dodaje se u saopštenju, u kojem se poziva međunarodna zajednica da preduzme hitne mere i spreči Islamsku državu da uništi spomenike Palmire.

Sunitski univerzitet je naveo da je uništavanje svetske i kulturne baštine zabranjeno šerijatskim zakonom, kao i kradja antikviteta.

Pre rata u Siriji, hiljade turista svake godine je posećivalo taj arheološki lokalitet duboko u pustinji, kog Sirijci zovu "Nevesta pustinje".

Palmira je poznata po ostacima iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Bala. Od početka sirijskog sukoba u martu 2011, pljačkaši kradu predmete iz muzeja, dok su oštećeni ostaci drevnih građevina.

Izvor: Beta

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xxx

24.05.2015 22:38

Sve je ovo unaprijed smisljeno.Cak I put kuda treba da osvaja isil dalje. Sve smisljeno I zacrtano,a put obasjava svjetiljka CIA agencije.Sve sa ciljem da one koji su pokrenuli ovo zlo,prikazu kao navodne postenjacine I spasioce. Fuj..

ODGOVORITE
Name

corman

24.05.2015 22:45

ludaci

ODGOVORITE