Danas Spasovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje, hrišćanski praznik koji se obilježava 40 dana nakon Vaskrsa.

Republika Srpska 21.05.2015 | 07:18
Danas Spasovdan

Spasovdan je jedan od deset praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvijek se slavi četvrtkom.

Prema hrišćanskom vjerovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao: "Idite po svemu svijetu i propovijedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko povjeruje i krsti se, biće spasen, a ko ne povjeruje biće osuđen".

Da bi u tome uspjeli, Hristos im je obećao Duha utješitelja i zapovjedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli prenijeti Hristovu vjeru u svijet i time ljude spasavati u vjeri - odatle naziv Spasovdan.

Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši djelo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Na večernjoj službi, koja se služi u srijedu uoči Vaznesenja, vrši se u skladu sa crkvenim tipikom, takozvano odanije Pashe, neka vrsta opraštanja sa Vaskrsom.

Spasovdan je slava manastra Visoki Dečani, Beograda, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

Koliki je značaj Spasovdana govori podatak da je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjovjekovne države - Dušanov zakonik obnarodovan baš na Spasovdan 1349. godine.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

banjaluka

21.05.2015 05:25

Ovom narodu jos nema Spasovdana dok je ove vlasti...

ODGOVORITE
Name

Mostar

21.05.2015 06:17

Meni je Spasovdan kad mi "legne" penzija.....I traje deset dana.

ODGOVORITE
Name

RE Mostar

21.05.2015 07:06

Svaka čast Mostare, ti si ako ne bogat, onda dobro situiran penzioner. Mnogima penzije traju do zalaska sunca, do akšama, kako bi komšije kazale. Vrati se što se uzelo, plate računi, kupi pola kile kafe, šećer, par piva i gotovo.

ODGOVORITE
Name

Osvit

21.05.2015 08:23

Boze dragi spasi nas od nepostenih politicara i zastiti od zabludjelih svestenika.

ODGOVORITE
Name

cestitam

21.05.2015 08:49

Slava svima, naucimo nesto.

ODGOVORITE