Aktivirati udarnu antiterorističku grupu

Ministri i direktori bezbjednosnih struktura u BiH zaključili su na danas da je odmah potrebno aktivirati udarnu i operativnu grupu za borbu protiv terorizma u punom kapacitetu.

Republika Srpska 13.05.2015 | 16:50
Aktivirati udarnu antiterorističku grupu

"Potrebno je da sve bezbjednosne strukture u BiH usmjere svoje zajedničke napore u borbu protiv terorizma i ekstremizma intenzivnijom saradnjom i međusobnom pravovremenom razmjenom informacija", ističe se u zaključcima usvojenim na sastanku ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača sa ministrima i direktorima bezbjednosnih struktura u BiH.

Učesnici ovog sastanka održanog u Banjaluci usaglasili su se da terorizam i ekstremizam predstavljaju prijetnju po bezbjednost građana i imovine u BiH.

U zaključcima se navodi da je potrebno intenzivirati napore na procesuiranju državljana iz BiH koji učestvuju na stranim ratištima u skladu sa važećim propisima, jer njihov povratak u BiH predstavlja stvarnu prijetnju po jačanje ekstremizma i novih terorističkih akata.

"Velike količine ilegalnog oružja, koje lako završava u rukama potencijalnih terorista, ekstremista i kriminalnih grupa, predstavlja veliki problem u čije rješavanje je potrebno uložiti dodatne napore u cijeloj BiH. Akcenat bezbjednosnih struktura treba staviti i na oblast društvenih mreža, jer putem njih mogu biti vrbovani i regrutovani potencijalni teroristi, a ovim mrežama mogu međusobno komunicirati", navodi se u zaključcima.

Učesnici sastanka očekuju značajnu podršku Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH kao servisa svih političkih struktura u borbi protiv terorizma, ekstremizma i svih drugih oblasti kriminala.

Ministri i direktori bezbjednosnih struktura pozivaju na snažniju osudu terorizma i ekstremizma i svakog pokušaja radikalizacije, te podršku svih građana BiH radu bezbjednosnih organa.

U zaključcima se navodi da aktivnosti svih bezbjednosnih organa nisu usmjerene ni prema kom narodu, već političke strukture rade na prevenciji ekstremizma, terorizma i svih vidova kriminala, štiteći ljudska prava svih u BiH.

Učesnici sastanka uputili su poziv građanima za saradnju, mir i toleranciju i pozvali na sprečavanje širenja dezinformacija i odbacivanje jezika mržnje.

Kada je u pitanju bezbjednost predstojećih skupova visokog rizika, dolazak pape u BiH i obilježavanje komemoracije u Srebrenici, učesnici sastanka su se dogovorili da će intenzivirati saradnju i koordinaciju u radu i djelovanju političkih struktura kako bi se eliminisale sve potencijalne prijetnje po bezbjednost i skupovi obezbijedili na najbolji mogući način.

Sastanaku su prisustvali ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Goran Zubac, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sve sve

13.05.2015 15:20

ali Zubac je tu i ocito mu ne moze niko nista.

ODGOVORITE