Demografija konflikta

Makedonija je prethodnih dana bila u centru pažnje zbog sukoba albanskih terorista i makedonske policije u Kumanovu. Demografski gledano, u Makedoniji su Albanci druga najbrojnija etnička grupa sa nešto više od 25 procenata ukupnog stanovništva.

Region 12.05.2015 | 07:31
Demografija konflikta

Prema popisu iz 2002. godine, od nešto više od 2 miliona ljudi u Makedoniji, 509.083 Albanaca čine četvrtinu ukupnog stanovništva. Od tada je prošlo 13 godina, a trend se ne menja: broj Albanaca raste, dok se makedonsko stanovništvo smanjuje.

Aleksandar Knežević, docent Geografskog fakulteta u Beogradu na smeru za
Od 1961. godine broj Albanaca se udvostručio, dok je broj Makedonaca smanjen za skoro 10 procenata
demografiju, za "Blic" kaže da severozapadna Makedonija predstavlja deo zemlje naseljen dominantno albanskim stanovništvom.

- Skoro cela severozapadna Makedonija naseljena je većinom albanskim stanovništvom, u čemu prednjače Tetovo, Gostivar i Struga. Po nekim informacijama, u Strugi živi čak 90% Albanaca - kaže Knežević.

Govoreći o budućnosti, Knežević kaže da u prestonici Skoplju situacija preti da postane kritična, s obzirom da se broj Albanaca iz godine u godinu povećava. Pored Skoplja, istakao je da posebnu pažnju treba obratiti na dve opštine, Lipkovo i Kičevo.

- Što se tiče nekog porasta udela albanskog stanovništva u budućnosti, ukoliko se dosadašnji trend nastavi, situacija u prestonici Makedonije vrlo lako može postati kritična. Takođe, veliku pažnju treba obratiti na Kičevo, koje se nalazi između Gostivara i Struge. Trenutno tamo ima oko 30 posto Albanaca, ali se njihov broj veoma brzo povećava. Princip je isti: Albanci dolaze i kupuju kuću po kuću, ulicu po ulicu dok ne ostvare većinu. Sa druge strane, opštinu Lipkovo, koja se graniči sa Srbijom, čini čak 97 odsto Albanaca - kaže Aleksandar Knežević.

Docent Knežević ističe da uzroke rasta albanske populacije treba potražiti u periodu od 1961. godine, te da dalji porast udela albanskog stanovništva ide na teret smanjenja broja Makedonaca. Naime, od 1961. godine broj Albanaca se udvostručio, dok je broj Makedonaca smanjen za skoro 10 procenata.

- Konstantno povećanje broja Albanaca u Makedoniji ima dva uzroka. Prvi je svakako prirodni priraštaj, koji je kod Albanaca na visokom nivou, za razliku od ostalih manjina, ali i Makedonaca. Međutim, treba imati u vidu i velike migracije albanskog stanovništva koje su se godinama događale, kako sa Kosova, tako i iz Albanije - zaključuje Knežević.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Max

12.05.2015 06:09

Otpadni narodi se samo kote dok ovi koji vuku svijet u napredak polako nestaju !

ODGOVORITE
Name

netacno

12.05.2015 07:45

Prema hriscanskom nauku bas suprotno. Narod koji se siri je srecan narod.

ODGOVORITE