Kad tetovaža dosadi...

Gotovo 40 odsto osoba starosti od 18 do 30 godina danas na telu ima barem jednu tetovažu, a trend tetoviranja u velikom je usponu.

Moda i ljepota 11.05.2015 | 08:10
Kad tetovaža dosadi...

Međutim, kako raste broj tetoviranih ljudi, tako raste i broj onih koji nakon nekoliko godina tetovažu žele da uklone pa dermatološke ordinacije svakodnevno primaju upite o načinima odstranjivanja.

„Kulturološki pogled i socijalna prihvatljivost kontinuirano se menjaju. Današnja tetovaža možda već sutra neće nam biti prihvatljiva zbog drugačijih spoznaja, promena estetskih stavova, okruženja ili društva, nove slike ili novog imena u našim životima“, kaže estetski hirurg, mr. sci. Duško Maletić, koji sa suprugom dr Ines Maletić, specijalistkinjom anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog lečenja i kćerkom dr Anom Maletić, specijalistkinjom plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije od 1997. u Daruvaru vodi polikliniku estetske hirurgije.

Dr Maletić uklanjanjem tetovaža bavi se od početka devedesetih. Tada su muškarci masovno dolazili da skidaju natpis JNA sa svojih tela. Danas se najviše traži brisanje srca sa strelicama, datuma i imena.

„Postoji nešto na šta pacijent ne može sam uticati, a to je istezanje i opuštenije delova tela, usled mršavljenja ili debljanja. Lepo napravljena tetovaža cveta na dojci devojke od devetnaest godina nakon porođaja i dojenja biće izobličena i sigurno više neće biti estetski prihvatljiva“, objašnjava dr. Maletić.

Prilikom tetoviranja ljudi o tome ne razmišljaju previše, baš kao ni o motivu koji će istetovirati. Pošto se često predaju rukama amatera, rezultati su ponekad pogubni.

Dr Maletić se prisetio najdrastičnijeg slučaja iz svoje karijere. Jedna pacijentkinja je na nadlaktici imala nacrtan muški polni organ, i to vrlo ružno. Odlučila je da ga izbriše uoči udaje.

Nekada su tetovaže skidane isključivo hirurški što je mukotrpno i teško, s vidljivim ožiljcima nakon zahvata. Danas se to sve više radi znatno lakše, laserima. „I laserima ih nije moguće izbrisati kao gumicom. Potrebno je više tretmana u određenim vremenskim intervalima, ali ožiljak je gotovo minimalan“, objašnjava dr Maletić.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar