Srbija: Protest protiv obavezne vakcinacije

Više desetina građana protestovalo je na Trgu Nikole protiv obavezne vakcinacije, koja je uvedena Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Srbija 10.05.2015 | 19:56
Srbija: Protest protiv obavezne vakcinacije

U isto vreme, tačno u podne, održali su se protestni skupovi u Novom Sadu, Nišu i Jagodini, i u još tri države - Bugarskoj, Hrvatskoj i Makedoniji.

Okupljeni građani u Beogradu, uglavnom roditelji sa malom decom, nosili su zastavice sa natpisima "Deca nisu vlasništvo države" i "Deca nisu procenat", kao i transparente "Za slobodu izbora" i "Stop represiji, stop ucenama".

"Došli smo ovde da podržimo slobodu izbora, ako živimo u demokratskoj zemlji, zašto nam se ukida prava da donosimo odluke o zdravlju svoje dece. Pravo na zdravstvenu zaštitu ne znači prisilu", rekla je jedna od prisutnih majki agenciji Beta.

Protest je organizovalo udruženje građana "Građanska incijativa za neobaveznu vakcinaciju" koju čine i roditelji čija u deca imala ozbiljne zdravstvene probleme posle vakcinacije.

Predstavnica udruženja Dragana Baša najavila da će predstavnici udruženja ostaviti sutra na pisarnici Skupštine Srbije dokumentaciju koja potvrđuje vezu između vakcine i bolesti ili poremećaja.

"Dokumentacija je namenjena Odobru za zdravlje i porodicu, sakupljana je četiri godine i ima oko 5.000 stranica kliničkih i naučnih studija koje su rađene u svetu, a koje izvode zaključke o riziku i opasnostima od vakcinacije, kao i literaturu i iskustva roditelja dece koje su doživele neželjene reakcije", kazala je Baša za agenciju Beta.

Prema njenim rečima, sami proizvođači vakcina navodi neželjene reakcije u tehničkom uputstvu, od najčešćih do retkih, među kojima su dijabetes, multipleskleroza, pa i smrt.

Naglasila je da se obavezna vakcinacija nije u skladu sa međunarodnom Poveljom o ljudskim pravima, Zakonom o zaštiti prava pacijenata, kao ni Ustavom Srbije koji naglašava da "niko ne može da bude izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju i kažnjavanju, niti medicinskim ili naučnim ogledima bez slobodnog datog pristanka".

"Mi se zalažemo za pravnu regulativu koja ne prisiljava i ne kažnjava roditelje, već da oni sami odlučuju hoće li vakcinisati dete, naravno pre toga neophodna je kompletna informacije koje su prednosti vakcinacije i koje su negativne strane, što je ovde od naših lekara ne možemo da dobijemo", ukazala je Dragana Baša.

Skupština Srbije usvojila je 17. aprila ove godine izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje da se dete može vakcinisati bez pristanka roditelja. Propisano je da imunizaciju obavlja doktor medicine, a roditelji koji odbiju vakcinaciju plaćaju kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

Izvor: Beta

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mi

10.05.2015 18:26

Nad prosjecnoj iteligenciji

ODGOVORITE