Da li je društvo moralno posrnulo?

Naše društvo se bori sa krizom morala, za koju još uvijek nismo našli lijek, ističu predstavnici vjerskih institucija, profesori i neuropsihijatri, gostujući u emisiji “Izazovi” BN televizije.

Republika Srpska 08.05.2015 | 22:58
Da li je društvo moralno posrnulo?

Neko je očigledno riješio razoriti svaku trunku morala. Glavni neprijatelji su mu porodica, nacije, države, imovina i vjera. Gotovo sve institucije već su razorene, ostaje jedino, promocija nemorala, predstavljajući ga kao nešto što je “IN”, a moralno kao nešto nemoderno i zaostalo. Kada je to krenuo naš moralni sunovrat...

“U našem narodu je došlo do ogromne ateizacije, u sred jednog sistema. Tradicionalne vrijednosti su poljuljane i samim tim je došlo do relativizacije moralnih vrijednosti do dana današnjeg, a pogotovo u vrijeme ratnih zbivanja gdje je to svakako kulminiralo”, ističe starješina hrama Svetih apostola Petra i Pavla, Miran Gavrilović.

“Kriza morala nastaje onda kada se moral maginizuje, kada više ne postoji u društvenog makrosferi”, dodaje profesor sociologije i filozofije Zdenka Tomanović.

Sebičnost je takođe jedno od oboljenja našeg društva, ističe doktor neuropsihijatrije Vasika Drašković.

“Malo nas je koji razmišljamo ispravno, koji razmišljamo moralno i koji mislimo na druge”, kaže neuropsihijatar Vasika Drašković.

Odgovornost za to što smo izgubili moralnost je u svima nama, kao što je odgovornost na svima nama i ispravka takvog stanja, dodaju sagovornici.

“Mi imamo problem što one institucije koje su zadužene prevashodno za oblikovanje javnog mnjenja i morala zakazale. Tu prije svega mislim na porodicu kao instituciju svih nas, a potom i na obrazovni sistem čija je odgovornost, možda najveća”, napominje asistent Pravnog fakulteta Dimitrije Ćeranić.

Na kraju, u burnim previranjima gdje jedni gube, a drugi dobijaju ostaje nam da se borimo za makar male iskorake u pravcu dostojanstvenog i civilizovanog života.

To se neće desiti ukoliko samo morališemo i upućujemo sjetne poglede u prošlost. Uvek je teško vreme i uvek je kriza morala, ali je uvek i prilika da postanemo i ostanemo ljudi, zaključuju gosti “Izazova”.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Iskren

08.05.2015 21:58

pa normalno je da je sve otišlo u vraga

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

09.05.2015 06:43

Citati '' Travnicka hronika'' I.Andric....nista se nije promijenilo.....covijek da se najezi. Pored neimastine, nerada, tu su GRUNT I RAKIJA KAO NAJVECI ''RAZARAJUCI FAKTORI PORODICE/CA''. Cuvena i neprevazidjena izreka '' E' SAD NECU NI ONO STO HOCU''.......PORODICA JE JEZGRO STVARANJA ILI NESTVARANJA SVIH VREDNOSTI....DANAS JE NEMA....

ODGOVORITE
Name

da.

10.05.2015 12:44

S obzirom da toga nismo svjesni i da ste stavili upitnik na kraju, jeste a najtuznije sto taj upitnik dokazuje da nismo jos ni svjesni. Malo kao kad alloholicar kaze, da nije zavistan.

ODGOVORITE