Francuzi razmišljaju da potope nosače

Francuska se može odlučiti da namerno potopi dva nosača helikoptera "mistral", koji su proizvedeni za Rusiju, ukoliko se odluči da se ugovor raskine, a vlada odustane od namere da ih preda kupcu.

Svijet 06.05.2015 | 22:54
Francuzi razmišljaju da potope nosače

Razmatra se nekoliko mogućih opcija, meću kojima je i da se nosači unište, demontiraju i potope u more, ili da ih jednostavno preuzme francuska mornarica, izvestio je list "Le Figaro".

Navodi se da bi takav epilog francusko-ruskog ugovora, vrednog 1,12 milijardi evra, predstavljao apsolutni šok, budući da je taj posao za rusku mornaricu ugovoren 2011. godine.


Visoki francuski oficir kazao je da su takve mere "neprihvatljive", uz dužno poštovanje prema zaposlenima u francuskom najvećem brodogradilištu Sent Nazar, gde su ogromni ratni brodovi napravljeni.

Novine navode da nema izgleda da francuska mornarica može da iskoristi te brodove, budući da su pravljeni prema ruskim standardima i njihovo ponovno opremanje koštalo bi Francusku stotine miliona evra. U tom kontekstu, glavna opcija je nalaženja novih kupaca, a potencijalni klijenti su Kanada, Severna Koreja i zemlje severne Evrope.

Prema ugovoru, prvi brod je trebalo da bude isporučen prošle jeseni u Vladivostoku, ali je vlada Frnacuske u poslednjem trenutku zaustavila isporuku, usled sankcija i ruskog stava prema događajima u Ukrajini.

Planirano je bilo i da se drugi brod, nazvan "Sevastopolj" preda Rusiji do kraja ove godine, ali je isporuka obustavljena iz istih razloga.

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Boki

06.05.2015 11:26

A pare bi da zadrzite posteni evropljani

ODGOVORITE
Name

Gagi

06.05.2015 11:37

Zašto ne izvršite Ugovornu obavezu .

ODGOVORITE
Name

DULE

06.05.2015 12:25

DA IH POTOPI I VRATI PARE I*DA RASPLACE RUSE*TOLIKO CE SE RASPLAKATI DA CE TO UTICATI NA PARADU .NECE SU 35 MOCI DA LETE .

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

06.05.2015 14:07

Gledah na You Tube-u neki prilog RT televizije. Simpatična ruska spikerka je rekla kako "nekoga" Rusi zovu "pas sa Sene". Baš se pitam ko li je u pitanju? Mogli bi njih Rusi da potope i još poneki njihov razarač kao zateznu kamatu.

ODGOVORITE