Analiza: Partizanu treba još 10 bodova do titule!

Partizanu je potrebno još 10 bodova da bi se domogao nove titule prvaka Srbije. Najveće iskušenje crno-bele čeka u nedelju u Novom Sadu. Raspored Partizana i Crvene zvezde do kraja. Zvezda se ne mrda iz Beograda do kraja.

Fudbal 30.04.2015 | 21:00
Analiza: Partizanu treba još 10 bodova do titule!

Partizan korača ka novoj, 26. tituli prvaka države u fudbalu. Pet kola pre kraja prvenstva, crno-beli imaju pet bodova više od Crvene zvezde i drže konce u svojim rukama.

Ali, pet bodova, iako se čine velikim, nisu potpuna sigurnost, pogotovo ako se uzme u obzir raspored do kraja takmičenja u Jelen Superligi Srbije. Partizanu je, matematički gledano, u poslednjih pet kola potrebno 10 bodova da bi obezbedio novu titulu prvaka Srbije - sedmu od 2006. godine, odnosno otkako je Srbija samostalna država (bez zajednice sa Crnom Gorom), a ukupno 26. u njegovoj istoriji.

Najveće iskušenje Partizan očekuje u narednom kolu, u nedelju, 3. maja kada će od 19 časova gostovati novosadskoj Vojvodini. "Lale" igraju vrlo promenljivo i imaju dva uzastopna poraza.

Zanimljivo, ovog proleća Vojvodina je odigrala četiri utakmice na svom "Karađorđu" i dobila je samo JEDNU (Mladost iz Lučana) i izgubila ostale tri! Vojvodini "visi" izlazak u Evropu, posebno uzimajući u obzir da je Novi Pazar (oba kluba imaju po 40 bodova) u naletu.

Vojvodina je znala prethodnih sezona da nadigra Partizan, kako u Novom Sadu, tako i u Beogradu, ali s obzirom na trenutnu formu "lala", lider JSL ulazi u meč kao favorit. Ova utakmica bi mogla da ima posebnu emotivnu notu za Zorana Milinkovića, koji je bio trener Vojvodine, a sada je šef stručnog štaba Partizana.

Milinković je vodio Vojvodinu u onom prekinutom finalu Kupa Srbije 2011. godine, koji je Partizan dobio 2:1 (a potom je trofej potvrđen za "zelenim stolom"). Od tada je prošlo mnogo godina i bitno su se promenile ekipe, mnogo igrača je otišlo iz oba kluba (neki su i prelazili u Partizan ili u Vojvodinu), a i Milinković je već pričao o toj utakmici koja je za njega zatvorena knjiga.

Za razliku od Partizana, koji će posle Vojvodine imati još nekoliko teških utakmica, Crvena zvezda se do kraja prvenstva ne miče iz Beograda. Ima dva "gostovanja", ali oba u Beogradu - protiv Čukaričkog na Banovom brdu i protiv OFK Beograda na stadionu na Vračaru. Osim tog duela sa "Brđanima", Zvezda neće igrati protiv klubova kojima gori pod nogama (Rad i OFK Beograd su sigurni u sredini tabele, pa i lučanska Mladost, a kragujevački Radnički je već prežaljen).

Od Partizana, dakle, mnogo toga zavisi, ali daleko od toga da će mu biti lako, jer su mu protivnici ekipe koje ili se bore za Evropu (Vojvodina, Novi Pazar) ili za opstanak (Spartak, Napredak).

Nije zgoreg pozvati i matematiku u pomoć. Ako se kojim slučajem dogodi da Partizan i Crvena zvezda budu bodovno poravnati na kraju šampionata, odlučuje međusobni skor (Partizan je tu bolji - pobeda i remi), a gol-razlika je na strani crno-belih - trenutno za 15 golova više od komšija.

- RASPORED PARTIZANA i CRVENE ZVEZDE DO KRAJA -

26. kolo:
Vojvodina - Partizan
Crvena zvezda - Rad

27. kolo:
Partizan - Spartak
Čukarički - Crvena zvezda

28. kolo:
Napredak - Partizan
Crvena zvezda - Radnički Kragujevac

29. kolo:
Partizan - Novi Pazar
OFK Beograd - Crvena zvezda

30. kolo:
Borac Čačak - Partizan
Crvena zvezda - Mladost Lučani

Komentari / 0

Ostavite komentar