Potrebna je saradnja u borbi protiv terorizma

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je terorizam pretnja koja pogađa čitav svet i da samo zajednička saradnja, moderna i obučena policija i rad na prevenciji mogu da pomognu u borbi protiv njega.

Srbija 29.04.2015 | 10:49
Potrebna je saradnja u borbi protiv terorizma

Stefanović je, otvarajući Konferenciju o stranim terorističkim borcima, sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma u regionu Balkana, osudio teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojoj je stradao jedan policajac, a dva povređena i naglasio da je Srbija pouzdan partner međunarodnoj zajednici u borbi protiv tog "savremenog zla".

Prema njegovim rečima MUP Srbije daje konkretne doprinose svakodnevnom razmenom operativnih podataka i učešćem u međunarodnim inicijativama, jačom kontrolom graničnih prelaza, finansijskim istragama...

Stefanović je podsetio da je u Srbiji podneto osam krivičnih prijava protiv osoba koji su u vezi sa terorizmom, kao i da da je protiv sedmoro podignuta optužnica.

Kako je istakao naš cilj je da krivično budu procesuirane sve osobe koje propagiraju radikalnu islamističku ideologiju.

Konstatujući kako savremene tehnologije dovode do unapređenog delovanja terorističkih grupa, srpski ministar policije naglasio je da MUP nastoji da strateški i organizaciono prati trendove u borbi protiv terorizma.

On je objasnio da je unutar tog ministarstva formirana grupa koja se bori protiv terorizma i ekstremizma, dodavši da jedino moderna i obučena policija može da se suproststavi terorizmu.

Prvi korak koji će Srbija napraviti na tom putu, kako je rekao, jeste usvajanje strategije za borbu protiv terorizma kojom će se stvoriti okviri za institucionalizovano postupanje policijskih službenika.

Ipak, kako je dodao, represivne mere nisu jedini lek protiv terorizma, već se treba posvetiti i njegovoj prevenciji.

Podvukavši kako je region zapadnog Balkana sve primamljivije podnevlje za regrutaciju terorista, Stefanović je ukazao na činjenicu da internet ima značajnu ulogu u prevenciji, zbog čega se treba posvetiti borbi protiv njegove zloupotrebe.

"Nemamo više vremena za čekanje, moramo brzo da reagujemo kako bismo sprečili da neka od naših zemalja bude meta terorističkih napada", zaključio je Stefanović.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar