Šest opština protiv radioaktivnog otpada

Opštine u slivu rijeke Une, dvije iz Republike Srpske i četiri iz Unsko-sanskog kantona u Federaciji BiH, potpisale su zajedničko pismo kojim od nadležnih institucija Srpske, FBiH i BiH traže hitno pokretanje aktivnosti s ciljem zaustavljanja izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj.

Region 29.04.2015 | 15:12
Šest opština protiv radioaktivnog otpada

U pismu, koje su potpisali predstavnici opština Novi Grad, Kostajnica, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin i Velika Kladuša, izraženo je žestoko protivljenje i traži se obustavljanje aktivnosti na određivanju lokacije Trgovska gora za odlaganje radioaktivnog otpada.

"Smatramo da je nedopustivo da jedna moderna država, članica EU, krši evropske konvencije i evropske zakone na štetu svojih, ali i građana susjedne BiH. Hrvatska je svojom odlukom, kojom je za mjesto odlaganja radioaktivnog otpada izabrala Trgovsku goru u opštini Dvor, svjesno prekršila član tri evropske Konvencije o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica, koji govori o obavezi obavještavanja i aktivnog uključivanja u postupak procjene uticaja na okolinu i susjedne države koja može da ima negativan uticaj od izgradnje odlagališta ovakve vrste otpada", navedeno je u pismu.

Pismo je poslato na adrese sva tri člana Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefiku Džaferoviću, predsjedavajućim klubova sva tri naroda u Domu naroda BiH - Sredoju Noviću, Borjani Krišto i Halidu Genjcu, te ministru inostranih poslova BiH Igoru Crnatku.

Zajedničko pismo upućeno je i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Srpske Željki Cvijanović, ministru za prostorno uređenje, građevinasrtvo i ekologiju Srebrenki Golić, te premijeru FBiH Fadilu Novaliću, Vladi Unsko-sanskog kantona i kantonalnom premijeru Izudinu Saračeviću, kao i kantonalnom ministru za građevinarstvo i ekologiju Tahiru Nuhiću.

Predstavnici ovih šest lokalnih zajednica poručili su da će, ukoliko se nadležni ogluše o zahtjeve i apele, stati u zaštitu života i zdravlja građana i zaštitu životne sredine, koristeći sve pravne i druge mogućnosti.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

marko

29.04.2015 13:58

Pa ovo najbolje govori kakav smo sljam ljudski,radi bjednih para zagaditi prirodu za duzi period!!!

ODGOVORITE