Hronologija terorizma na području BiH

Od kraja rata 1995. godine, u BiH je zabeleženo desetak napada koji se mogu povezati sa delovanjem radikalnih islamista. Najozbiljniji napad dogodio se 1997. godine u Mostaru kada je eksplozija automobila bombe napravila haos u zapadnom delu grada. Poslednji takav događaj zabeležen je pre četiri godine, kada je Mevlid Jašarević pucao na američku ambasadu u Sarajevu i ranio jednog čuvara.

Bosna i Hercegovina 29.04.2015 | 22:46
Hronologija terorizma na području BiH

Najteži napad u Bosni i Hercegovini dogodio se sredinom septembra 1997. godine u Mostaru, kada je u eksploziji automobila bombe lakše i teže povređeno 28 osoba. Na mestu eksplozije ostao je krater dubok gotovo metar i širok dva i po metra. Uništeno je oko 120 stanova i gotovo isto toliko automobila.

Napad su izveli Ali Hamad, Ahmed Zuhair, Saleh Nedal i Vlado Popovski, od kojih su najmanje dvojica imali direktne veze sa Al Kaidom. Zuhair je uhapšen u Jemenu, odakle je prebačen u američku bazu Gvantanamo na Kubi.

Obaveštajci koji su pratili ovu grupu nisu do kraja uspeli da potpuno razluče da li je bombaški napad u Mostaru verski motivisan teroristički čin, ili predstavlja osvetu jednog od članova te grupe za zlostavljanja koja je, navodno, pretrpeo u logoru Hrvatskog veća odbrane (HVO).

Prvi posleratni napad koji se povezuje sa radikalnim islamistima dogodio se u Banovićima krajem 1995. godine, kada je nestao službenik UNPROFOR-a Vilijem Džeferson. Njegovo telo otkriveno je posle serije razgovora službenika Federalnog istražnog biroa sa Ali Hamadom u zeničkom zatvoru.

Veliki pažnju i lavinu spekulacija pokrenulo je i ubistvo zamenika ministra unutrašnjih poslova BiH Joze Leutara 1999. godine. Leutar je poginuo pošto je njegov službeni automobil odleteo u vazduh, a nikada nije dokazano ko je to delo počinio. Sve oči bile su, međutim, uprte u radikalne islamiste i uticajne političare koji su sa njima održavali veze.

Atentatu na Leutara prethodili su napadi na hrvatske policajce u Travniku u kojima su ubijene dve osobe. Međutim, istraga, kao i u slučaju Leutar, nije uspela da dođe do zaključka ko je krivac za ta ubistva – lokalni hrvatski kriminalci ili radikalni islamisti, koji su se kasnije hvalili da su počinili napade.

Najveću medijsku pažnju izazvao je neuspešni pokušaj Mirsada Bektaševića Maksimusa da se digne u vazduh u jednoj od zapadnih ambasada u Sarajevu. Tokom istrage je zaplenjeno oružje, 20 kilograma eksploziva, samoubilački pojasevi, ali i snimak Bektaševićevog testamenta. Slučaj je izazvao ogromnu pažnju jer je napad, koji je sprečen "u poslednji čas", bio organizovan u celosti putem interneta, a u istragu su bili uključeni policajci iz desetak država, uključujući i SAD.

Bektašević je, kako se pokazalo, bio u direktnoj vezi sa Abu Musafom el Zarkavijem, tadašnjim liderom Al Kaide u Iraku, ali i mnoštvom osoba koje su, putem interneta, regrutovale radikalne islamiste širom zapadne Evrope i severne Amerike.

U selu Kostajnici kod Konjica, 2002. godine, Muamer Topalović je ubio tri člana porodice Anđelić, a sina teško ranio. Tragedija je mogla biti i veća jer je u tom trenutku u kući bilo sedam članova te porodice. Topalović je osuđen na 35 godina zatvora pošto je priznao da je porodicu Anđelić napao iz "ideološko-verskih pobuda".

Krajem 2008. godine, u eksploziji u tržnom centru u Vitezu poginula je jedna, a ranjene su tri osobe. Eksploziv je postavio Amir Ibrahimi.
U jednom od najužasnijih terorističkih napada u BiH, u Bugojnu je u junu 2010. godine poginula jedna, dok je šest osoba ranjeno. Trojica radikalnih islamista, koji su kasnije osuđeni na ozbiljne zatvorske kazne, postavili su eksploziv na zid policijske stanice i aktivirali ga kada su policajci napuštali te prostorije.

Mevlid Jašarević je, u oktobru 2011. godine, napravio pravi haos u Sarajevu pošto je pucao na američku ambasadu i ranio jednog policajca. Centar grada bio je paralisan oko pola sata, a Jašarević je savladan kada su ga specijalci ranili u nogu.

Tokom godina, obaveštajci iz BiH i FBI-ja tvrdili su da su sprečili čitav niz terorističkih napada u BiH, poput planiranog terorističkog napada na bazu Orao kod Tuzle, planiranje napada na bazu Konor kod Srebrenika, navodni plan napada na tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona.

U poslednjoj fazi planiranja, kako su tvrdili zapadni obaveštajci, sprečen je atentat na papu Jovana Pavla Drugog tokom posete Sarajevu. Radikalni islamisti su tada planirali da ispod podvožnjaka postave tridesetak protivtenkovskih mina.

(Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Bijeljina

29.04.2015 09:17

Vise nista nije isto. Gradjanima Srpske porucujem da sirom otvore oci, i da reaguju na svaku potencijalnu prijetnju. Policija ne moze sama postici sve. Nedaj Boze neki upad u skolu ili vrtic, onda bi bilo kasno. Zapad i Sarajevo bi vec nasli neko opravdanje, a mi nasu djecu pa na krau krajeva i sami sebe moramo maksimalno zastiti.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

29.04.2015 09:42

Ko je ubio Milana Vukelica

Name

narode

29.04.2015 09:55

Zastite sebe i djecu.Neka vlast i polocija odrade svoj poso.

Name

pik

29.04.2015 12:50

J..o te Tito vise i ti i Vukelic ti si ga ubio kad stalno bodes sa njin.

Name

L

29.04.2015 09:34

-napad na policijsku stanicu u bugojnu -napad na policijsku stanicu u zvorniku -dvostruko ubistvo u trnopolju kod prijedora -napad na americku ambasadu -4 pokusaja ubistva imama u zapadnoj bosni Do kad policija(i gradjani) misli da izigrava glinene golubove ? Vlast treba da reaguje i zabrani vehabije !

ODGOVORITE
Name

007

29.04.2015 12:38

Hronologija terorizma kreče od 1992-1995.Prvo:tko je doveo islamske ratnike u BIH.Drugo:tko im je dao državljanstvo BIH i omogučio da se nastane u BIH?Kad damo odgovore na ova pitanja,problem če se lakše rešiti.

ODGOVORITE
Name

nosonja

29.04.2015 21:12

Tko je doveo dzihadiste ? Tuđman

ODGOVORITE
Name

bosnjak

30.04.2015 05:34

U Bugojnu je 2010.godine u teroristickom aktu ubijen policajac,bivsi reis Ceric je istog dana otvarao Dane Ajvatovice u Prsuscu,12 km od Bugojna.Tokom govora nije osudio ni spomenuo gnusni zlocin,zasto? Kada je SIPA kontrolisala Maocu kod Srebrenika bivsi reis je izjavio da je SIPA upotrijebila prekomjernu silu.Dakle,sve dok IZ jasno ne osudi vehabijski pokret i distancira se od njega,dok akademska zajednica ne digne glas,dok bosnjacki politicki lideri ne postignu konsenzus oko prisustva i djelovanja vehabija u BiH,dok na tv ne budu ucestale emisije o pogubnosti onog sto vehabije hoce,mi cemo imati problem.Treba djelovati preventivno.Mi Bosnjaci,muslimani slavenskog porijekla sa radikalizmom nemamo nikave veze,to nam je uvezeno sa strane i nanosi nam ogromnu stetu.

ODGOVORITE
Name

Srbin

30.04.2015 07:44

Veliki si gospodin sa svojom izjavom. Cestitam i u potpunosti podrzavam iznesen stav.

Name

ŽIKA Ž

30.04.2015 06:16

PRAVI TERORISTI SJEDE U FOTELJAMA I DAJU NALOGE SVOJIM IZVRŠIOCIMA I ZARAD NJIHOVE VLASTOMANIJE GINU NEDUŽNI IZVRŠIOCI I OBIČAN NAROD. NIJEDAN TERORISTA NIJE ZAPOSLEN U DRŽAVNIM ORGANIMA I DA PRIMA PLATU OD 1000 KM, VEĆ JE PRIMORAN DA PUSTI ONO BRADICE I SKRATI PANTALONE KAO NAVODNO OBILJEŽJE.

ODGOVORITE
Name

nosonja

30.04.2015 07:52

Poslije onakvog rata kakav je bio u BiH nije bilo nekih osveta ili vecih nereda međunacionalnih. Ja kako vidim narod surađuje nigdje nikog ne napada što je druge nacionalnosti,drugo je ovo sto neke budale rade ovo i sami ne znaju zašto to rade.Ima toga svugdje primjer oni balavci u SAD ili Njemackoj sto po skolama pocnu ubijati .Kod nas kad je utakmica i dođe do nereda odmah je na nacionalnoj osnovi ,znaci ti ljude sto prave nerede oni nađu razlog za to što rade.

ODGOVORITE