U najavi formiranje Druge ABA lige!

Druga Jadranska liga u košarci mogla bi da zaživi od sezone 2016/17. jer postoji interesovanje čelnika nacionalnih saveza i klubova sa prostora bivše SFR Jugoslavije.

Košarka 25.04.2015 | 15:40
U najavi formiranje Druge ABA lige!

Regionalna Jadranska (ABA) liga koja je osnovana 2001. godine trenutno se reorganizuje i njome više neće upravljati slovenačka kompanija “Sidro”, već će glavnu riječ u Upravnom odboru (bordu) imati predstavnici nacionalnih saveza i klubova učesnika.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) želi da povrati primat nad evropskim takmičenjima (Evroliga i Evrokup) od Unije evropskih košarkaških liga (ULEB) koja od 2000. godine okuplja najbolje klubove Starog kontinenta u elitnom klupskom takmičenju. Zbog tog “rata” FIBA je odlučila da ne priznaje ABA ligu i onemogućila je prohodnost ekipa ka evropskim takmičenjima te naredila transformaciju vlasničke strukture koja se mora završiti u naredna tri mjeseca. Jedna od preporuka FIBA je de bude formirana druga ABA liga koja bi takođe okupljala klubove sa prostora bivše SFR Jugoslavije shodno plasmanu na tabeli nacionalnih prvenstava. Broj timova bio bi naknadno određen i taj broj bi vjerovatno bio direktno proporcionalan broju klubova u prvoj ABA ligi.

- U principu bi se napravilo takmičenje koje bi mnogo podsjećalo na šampionat eks Jugoslavije. Vjerujem da ono ima smisla i druga ABA liga okupila bi 12 ili 14 klubova, zavisno od dogovora – izjavio je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović.

Jedna od ideja je da se druga ABA liga podijeli na istočni i zapadni dio. Na istoku bi igrali klubovi iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, a na zapadu iz Slovenije, Hrvatske i BiH. Odredio bi se i broj klubova koji ispadaju iz prve ABA lige u drugu, kao i broj ekipa koje bi ispadale iz B lige, a njihova mjesta popunjavali bi klubovi koji bi to pravo stekli na osnovu plasmana u nacionalnom prvenstvu. Ipak, sve ovo je još “na dugačkom štapu” pošto prvo treba da se završi transformacija vlasničke strukture ABA lige. Iako je ideja o formiranju novog takmičenja prisutna, ne postoji rok za njenu realizaciju.

- Lično sam za formiranje druge ABA lige bez obzira na to što neki klubovi i savezi ne bi željeli da ona zaživi – dodao je Mahmutović.

Trener Mladosti iz Mrkonjić Grada Goran Sladojević u potpunosti podržava osnivanje drugog po kvalitetu takmičenja na prostorima bivše Jugoslavije.

- Košarka je avangarda sporta na ovim prostorima i prva je prevazišla nacionalne probleme. U interesu sporta i košarkaša je da se igra druga regionalna liga jer postoji veliki jaz između klubova koji se takmiče u Jadranskoj ligi i nacionalnim prvenstvima. Upravo ona bi premostila tu razliku u kvalitetu koja postaje sve veća. Kroz drugu ABA ligu igrači bi brže stasavali. Ako nađu sponzore i pokriju većinu troškova, takmičenje će biti pun pogodak – izjavio je Sladojević.

Osnivanjem druge ABA lige otvorila bi se vrata bh. klubovima poput Mladosti (Mrkonjić Grad), Slobode (Tuzla), Leotara (Trebinje), Zrinjskog (Mostar) da nastupaju u mnogo jačem takmičenju nego što je prvenstvo BiH. Iz Srbije bi mogli da nastupaju Vojvodina (Nov Sad), FMP (Železnik), Tamiš (Pančevo), iz Hrvatske Alkar (Sinj), Split, Šibenik Džoli i GKK Šibenik, iz Crne Gore Sutjeska (Nikšić), iz Makedonije Rabotnički (Skoplje) i Feni industrija (Kavadarci) te iz Slovenije Helios (Domžale), Hopsi (Polzela) i Portorož.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vlax

24.05.2015 09:38

Kako sesi setiTamisa,a zabiravi Boracc iz Cacka,kolevku srpske kosarke.Strucnjak!

ODGOVORITE