Golićeva podržala građane Novog Grada

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić podržala je aktivnosti građana Novog Grada i susjednih opština da spriječe odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

Republika Srpska 22.04.2015 | 12:10
Golićeva podržala građane Novog Grada

Golićeva se nada da će na hrvatskoj strani prevladati razum da bi se izbjegla međunarodna arbitraža kao krajnja instanca.

Ona je najavila da će, povodom nezvaničnih informacija da je počelo odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, Ministarstvo tražiti zvanične informacije od Hrvatske.

"Riječ je o otpadu koji nijedna članica EU ne želi na svojoj teritoriji i bespredmetno je razgovarati o posljedicama po zdravlje ljudi u slučaju da bude odlagano u neposrednoj blizini opštine Novi Grad", rekla je Golićeva novinarima u Novom Gradu, poslije sastanka sa načelnikom opštine Snježanom Rajilić.

Golićeva je naglasila da su u vezi sa ovim pitanjem obaviještene sve nadležne institucije u BiH.

Rajilićeva je rekla da je od resornog ministarstva zatražila da Narodna skupština Republike Srpske usvoji deklaraciju kao izraz političke volje kojom će zadužiti predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da zaustave izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada i započnu pregovore sa Hrvatskom da bi bili zadovoljeni uslovi obje strane.

Komentari / 0

Ostavite komentar