Protesti zbog sporazuma sa SAD

Više hiljada ljudi učestvovalo je u protestnim šetnjama u Berlinu, Minhenu i drugim njemačkim gradovima, protestujući protiv planiranog trgovinskog sporazuma između Evropske unije i SAD, za koji se demonstranti plaše da će ugroziti standarde na polju ekologije, rada i prehrambene industrije.

Svijet 19.04.2015 | 10:24
Protesti zbog sporazuma sa SAD

Otpor javnosti prema Transatlantskom trgoviskom i investicionom partnerstvu je posebno jak u Njemačkoj, djelimično zbog rastućeg anti-američkog raspoloženja, podstaknutog otkrićem o prisluškivanju njemačkih vlasti od strane američkih obavještajaca, kao i strahovanja od digitalne dominacije firmi poput "Gugla", prenio je Rojters.

Najnovije ankete pokazuju da 43 odsto Nijemaca smatra da bi sporazum bio loš za njihovu zemlju, prema 26 odsto koji taj dogovor vide kao pozitivan.

U Berlinu je oko 1.500 demonstranata formiralo ljudski lanac koji se prostirao od trga Potsdamer, pored ambasade SAD i Bradenburške kapije, pa sve do zgrade Evropske komisije.

U Minhenu se, prema proceni policije, okupilo 3.000 demonstranata, dok organizatori protesta navode da ih je bilo 15.000. Istovremeno su u protestima u Lajpcigu, Štutgartu, Frankfurtu i više njemačkih gradova učestvovale stotine ljudi, a protesti su održani i u nekim evropskim gradovima, iako su okupili manji broj ljudi.

Organizator protesta, organizacija "Atak", nazvala je jučerašnji dan "globalnim danom akcije protiv slobodne trgovine".

"Mislim da će taj sporazum otvoriti vrata genetski modifikovanoj hrani u Evropi. Kompanije će na tome zarađivati na štetu ljudi", izjavila je Dženifer Rufato (28), učesnica protesta.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar