Hrvatske generale zabrinule najave iz BiH

Penzionisani hrvatski general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, udruženja koja okuplja oko 70 penzionisanih hrvatskih generala i admirala, iznio je zabrinutost i generala i visokih zvaničnika Hrvatske vojske navodnim najavama optužnica sa sudova iz Bosne i Hercegovine zbog, navodnih ratnih zločina 90-ih, a te je najave nazvao - "mini Hagom".

Region 18.04.2015 | 18:50
Hrvatske generale zabrinule najave iz BiH

''Pojavili su se problemi i mi ćemo se tu ozbiljno uključiti, jer smatramo nedopustivim da se nakon oslobađajućih presuda međunarodnog suda u Hagu, neke visoke oficire Hrvatske vojske poziva iz Sarajeva kako bi bili svjedoci na tim sudovima'', izjavio je general Miljavac na konferenciji za novinare nakon izvještajne skupštine HGZ-a u Domu Hrvatske vojske u Zagrebu.

''Šta se događa niko ništa ne zna i svi ćute'', dodao je Miljavac, odbivši odgovoriti o kojim oficirima je riječ.

Naglasio je da nije riječ samo o svjedocima već da postoje informacije da su neki i optuženi za ratne zločine, dodavši da "ih je puno", ali da nema prava govoriti o imenima.

General Miljavac pozvao je i medije da "istraže o čemu je tu stvar".

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora takođe je podsjetio da je Hrvatska vojska u akcijama tokom rata u Hrvatskoj i BiH ratovala tamo na osnovu međunarodnih dogovora i konvencija između Republike Hrvatske i BiH.

Kazao je da i po međunarodnim konvencijama smije se ući u teritoriju susjedne države do 60 kilometara, ako ste s tog teritorija napadnuti ili procijenite da vam s tog teritorija prijeti ratna opasnost.

''Po tim konvencijama na tom se teritoriju ne smije ostati trajno ili uspostavljati vlast'', objasnio je general Miljavac.

Odbio je detaljnije govoriti o tim sudskim pozivima za svjedočenje i navodnim najavama optužnica za ratne zločine, ponovivši poziv medijima da se aktivnije uključe u istraživanje te pravosudne prakse u BiH.

Upitan o najavama mimohoda hrvatskih Oružanih snaga u Zagrebu, u povodu 20. godišnjice vojno policijske akcije "Oluja", te polemikama u javnosti oko toga, Miljavac je odgovorio da Hrvatski generalski zbor nema još konačni stav i da će se sastati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

(Fena)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

mirovnjak

18.04.2015 17:52

Ma nije on hteo, nego ga nagovorili...

ODGOVORITE
Name

Требиње

18.04.2015 21:29

Шта је препао се ујо оптужница и затвора. А када су их они масовно дизали против Срба ујо је шутио јер се радило о Србима. Каква му је оно изјава:Било је у реду ући у туђу државу 60 КМ то није окупација - него туристички обилазак наоружане војске!!Шта је са "Бљеском" и "Олујом" мој Миљавац да ти је савјест чиста не би се ти бојао а има вас доста.

ODGOVORITE
Name

Veteran.

19.04.2015 06:42

Kad treba srbe hapsiti onda se smiju, a kad njima zaigra mečka pred vratima mali su ko mimiševi. Ako je kriv odmah u Hag.

ODGOVORITE
Name

007

19.04.2015 08:52

Mora da su Eskimi prešli preko Save u Sjekovac?

ODGOVORITE