Čovek koji je preživjeo 382 dana bez hrane

Jedan čovek gladovao je duže od godinu dana i preživeo.

Zanimljivosti 15.04.2015 | 11:41
Čovek koji je preživjeo 382 dana bez hrane

Retko ko se seća priče iz 1966. godine objavljene u jednom američkom dnevnom listu o 26-godišnjem Angusu Barbijeriju koji je gladovao 382 dana.

“Osim što sam pomalo slabašan, ne osećam nikakve posledice”, rekao je on tada novinaru.

Lekar koji je nadgledao njegovo gladovanje, objavio je studiju slučaja 1973. opisujući ne samo njegov gubitak kilograma – od 206 kg do 81 kg – nego i koliko je vitaminska suplementacija igrala ulogu u njegovom preživljavanju. Takođe, pisao je i o tome kako je njegov pacijent imao stolicu, u najgorim periodima, na svakih 48 dana.

Ako priču posmatramo iz današnje perspektive, teško je oceniti šta je u njoj neobičnije: lekarov zaključak da je “gladovanje uspešna terapija”; njegova zahvalnost barbijeriju za “vedru saradnju i nepokolobljivu volju da postigne normalnu figuru”; ili pasus koji opisuje “pet smrtnih slučajeva tokom lečenja gojaznosti izazvanih potpunim gladovanjem”.

“Mislim da danas ne biste mogli da objavite takvu studiju”, kaže Krista Varadi, profesor Univerziteta u Ilinoisu, koja proučava gladovanje poslednjih 10 godina.

Varadi smatra da bi takva studija kršila Helsinšku deklaraciju koja je uspostavila smernice za eksperimente nad ljudima s naglaskom na “dobrobit subjekta”.

Iako je Barbijerijev lekar Vilijam K. Stjuart očigledno mislio da čini uslugu svom pacijentu, pružajući mu pomoć u njegovoj misiji da postigne “normalnu figuru”, ni jedan savremeni univerzitet ne bi prevideo veliki rizik od gladovanja.

Bilo kako bilo, Barbijeri je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao čovek koji je, barem u dokumentovanoj istoriji, najduže gladovao.

Izvor: B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

leteći holandez

15.04.2015 09:59

Neka nam napiše recept da počnemo vježbati provoditi dane bez hrane , trebat će nam svima u ovoj zemlji

ODGOVORITE