Hrvatska se nije suočila sa prošlošću

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je povodom 74 godine od osnivanja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ da hrvatsko društvo nikada nije uspjelo da se suoči sa svojom prošlošću i nikada nije priznalo da je nad Srbima izvršen monstruozan genocid.

Region 10.04.2015 | 13:04
Hrvatska se nije suočila sa prošlošću

Linta je ukazao da brojne činjenice pokazuju da su veličanje ustaškog pokreta i govor mržnje postale opšteprisutne pojave u današnjoj Hrvatskoj, saopšteno je iz Koalicije.

"Prema anketi zagrebačkog `Jutarnjeg lista`, oko 40 odsto Hrvata misli pozitivno o ustašama i opravdava njihove masovne zločine prema Srbima, Jevrejima i Romima. Njegovanje ustaškog nasljeđa može se često vidjeti na sportskim utakmicama, koncertima a o tome svjedoče i zidovi hrvatskih gradova i mjesta na kojima je napisano u hiljadama slučajeva stilizovano slovo `U` /simbol ustaštva/", naveo je Linta.

On je ocijenio da je jedan od razloga za ovakvo negativno stanje u Hrvatskoj to što značajan dio hrvatske političke, crkvene, naučne, kulturne i sportske elite promoviše ustaštvo ili ćuti na sve masovnije veličanje ustaštva, čemu su se pridružili i hrvatski mediji.

"Hrvatska kroz novu postavku u logoru Jasenovac ublažava zločine NDH i smanjuje broj ubijenih na 80.000. Iz postavke su uklonjeni noževi, maljevi i druga oružja kojima su mučeni i ubijani Srbi, Jevreji i Romi. Osim toga, ne obnavljaju se brojni spomenici posvećeni žrtvama NDH koji su porušeni i oskrnavljeni u posljednjih 25 godina", ukazao je Linta.

On smatra da se situacija može promijeniti na bolje kada bi u Hrvatskoj postojala stvarna politička volja da se donesu zakoni po uzoru na Njemačku koji bi predvidjeli oštre kazne za sve koji veličaju fašizam i ustaštvo, a da se djeca u školama uče o zločinačkom karakteru režima Ante Pavelića i promijeni opšta svijest.

"Nažalost, ti se zakoni provode rijetko, uglavnom pod pritiskom međunarodne zajednice i manjeg dijela javnosti", zaključio je Linta.

NDH osnovana je 10. aprila 1941. godine. Bila je kvinslinška država osnovana na dijelu okupirane Kraljevine Jugoslavije, koja je uz pomoć Hitlerove Njemačke postojala pod vođstvom ustaškog režima od 1941. do 1945.

NDH je u istoriji ostala zabilježena po zvjerstvima i genocidu koje su pripadnici režima činili nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i Hrvatima neistomišljenicima, pretežno komunistima.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Genocidna tvorevina

10.04.2015 11:14

Bivša SFRJ, a time i bivša SR Hrvatska i SR BiH, stvorene su na genocidu nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugima. Zločin ne zastarjeva, tako nam kažu razni mirotvorci. Pa, kad ne zastarjeva, sudite pred međunarodnim sudom za sve zločine u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Kraljevine Jugoslavije. Samo tada će žrtve naći smiraj, potomci i narodi dobiti pravdu, a krvoloci kaznu (pa iako su neki umrli, no zločin ne zastarjeva.

ODGOVORITE
Name

Brod

10.04.2015 11:25

NDH se nije suočila sa svojom prošlošću iz razloga što je komunistička vlast zataškavala sve zločine kojI su počinjeni u Drugom svjeskom ratu.Strašna je činjenica da Hrvatska postaje ravnopravna republika u sastavu SFRJ, ali je to dokaz katastrofalne srpske nacionalne politike od Prvog svjetskog rata do dana današnjeg, davanje arhivske građe iz logora u Jasenovcu je dokaz da loša nacionalna politika traje i dan danas, na drugoj strani predsjednica NDH uzima ratnog zločinca Gotovinu za savjetnika.

ODGOVORITE
Name

007

10.04.2015 12:33

Kakva prošlost.Njena prošlost je sadašnjost,a kako razmišljaju i budućnost. Aleksandre,šta napravi...

ODGOVORITE
Name

Dodano

10.04.2015 15:02

Pricajte malo o sebi i svojima kad ste tako dobro informisani o drugima.

ODGOVORITE