Jutjub će uskoro naplaćivati video sadržaje

Gugl se priprema da u nekoliko narednih meseci počne da naplaćuje gledanje video sadržaja objavljenih na veb platformi Jutjub po mesečnoj ceni od oko 10 dolara, objavila je medijska mreža Verdž (The Verge).

Informacione tehnologije 10.04.2015 | 06:01
Jutjub će uskoro naplaćivati video sadržaje

Još nije određeno ime novog servisa koji će pretplatnicima omogućavati gledanje video sadržaja bez reklama, kao i ubacivanje sadržaja u mobilne uređaje kako bi mogli da se gledaju bez priključivanja na internet.

Vlasnici kanala na Jutjubu će, takođe, moći da nude određene sadržaje samo pretplatnicima, tako da će korisnici neke video sadržaje moći da gledaju samo ako plaćaju mesečnu pretplatu.

Pored klasične pretplate za ceo servis, biće dostupne i niže pretplate za određene kategorije, poput muzike, sadržaja za decu i druge.
Vlasnici kanala će, međutim, morati da uvrste svoje sadržaje u pretplatničku ponudu, odnosno ako njihovi sadržaji ne budu dostupni pretplatnicima, Jutjub će ih tretirati kao privatne.

Nakon uvođenja pretplate, Jutjub će i dalje ostvarivati oko 45 posto zarade od reklama, ali će svojim partnerima davati i deo novca od pretplata, koji će deo zavisiti od vremena gledanja njihovih sadržaja i kanala.

Pretplata, naravno, neće biti obavezna, tako da će korisnici moći da uživaju u video sadržajima na Jutjubu kao i do sada, osim dela sadržaja koji bi trebalo da bude rezervisan samo za pretplatnike.

Oni koji žele da uživaju u sadržaju bez prikazivanja reklama i da taj sadržaj instaliraju u mobilne uređaje, iako je pitanje koliko će sadržaja moći da se ubaci s obzirom na ograničen prostor u telefonima, moraće mesečno da plaćaju oko 10 dolara.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar