"Putevi Srpske" na granici likvidnosti

Likvidnost JP "Putevi RS" je ugrožena i ovo preduzeće nije u mogućnosti da investira sredstva u nove projekte, niti da se dodatno kreditno zadužuje bez izmjena zakonske regulative koja bi išla u pravcu povećanja prihoda.

Republika Srpska 08.04.2015 | 11:05
"Putevi Srpske" na granici likvidnosti

Ovo se, između ostalog, navodi u Planu poslovanja JP "Putevi RS" za ovu godinu, što očigledno nije bilo prepreka da im Investiciono-razvojna banka RS iz posebne kreditne linije "Zajmovi za pravna lica koja odredi Vlada RS" i to bez finansijskog posrednika odobri 12,6 miliona KM.

"Na osnovu projekcije neto novčanog toka za 2015. godinu, projektovanog gotovinskog toka iz revidiranog plana za 2014. godinu, procjenjuje se da JP 'Putevi RS' na dan 31.12.2015. godine nedostaju novčana sredstva u iznosu od 48.374.000 KM", navodi se u Planu poslovanja JP "Putevi RS" za ovu godinu.

Takođe, u dokumentu se navodi i to da će ovo javno preduzeće u ovoj godini prema dobavljačima imati 62,25 miliona KM obaveza, dok će prema budžetu RS na ime refundacije po osnovu ino-kredita, zaključno s prošlom godinom, morati isplatiti 22,88 miliona KM.

I pored problema s likvidnošću, JP "Putevi RS" nakon odobrenih 12,6 miliona KM, kojima će biti izmirene obaveze iz ranije zaključenih ugovora, od Investiciono-razvojne banke zatražilo je još novih 6,9 miliona KM iz kreditne linije za preduzetnike i preduzeća.

"Vidljivo je da je likvidnost JP 'Putevi RS' ugrožena te da isto nije u mogućnosti da investira sredstva u nove projekte, niti da se dodatno kreditno zadužuje bez izmjena zakonske regulative u pravcu povećanja prihoda ili intervencije iz sredstava s kojima raspolaže Vlada Republike Srpske", navodi se Planu poslovanja JP "Putevi RS".

Ipak, i pored dokumenta koji govori o nelikvidnosti, Duško Gojić, vršilac dužnosti direktora JP "Putevi RS" tvrdi da likvidnost nije ugrožena i da će ovo javno preduzeće, kako ranijih godina tako i u budućnosti, izmirivati svoje obaveze.

"Ta sredstva koja nedostaju su ukupna sredstva iz svih prethodnih godina. Kredit IRB-a je u skladu s našim trogodišnjim planom poslovanja i investicijama. Likvidnost preduzeća nije ugrožena i izmirivaće svoje obaveze ako ne bi, ne daj bože, bilo ponovo kakve katastrofe", rekao je Gojić.

Inače, zaposleni u JP "Putevi RS" među najplaćenijima su u Republici Srpskoj s obzirom na to da je plata radnika u prosjeku oko 3.740 KM bruto, a samo na osnovu toplog obroka 68 radnika mjesečno dobija po 348 KM ili oko 15,8 KM po radnom danu.

Planom poslovanja za ovu godinu JP "Putevi RS" planira sprovesti nabavke u vrijednosti od 5.117.286 KM, od čega će putem direktnog sporazuma, odnosno bez raspisivanja javnog poziva biti potrošeno nešto manje od 240.000 KM.

Neke od nabavki putem direktnog sporazuma posebno plijene pažnju, kao što je nabavka interneta, koji će godišnje biti plaćen 6.000 KM, a isto toliko biće izdvojeno za periodične preglede ispitivanja uslova radne sredine. Zamjena baterija na dva UPS uređaja biće plaćena 4.500 KM, dok će na izradu stručnih mišljenja i studija, takođe direktnim sporazumom, biti potrošeno gotovo 100.000 KM.

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

08.04.2015 10:26

PITAJTE PREDSJEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE NEDELJKA ČUBRILOVIĆA ZAŠTO OVO PREDUZEĆE KOJE JE NJEGOV MILJENIK I KRAVA MUZARA, DUGUJE 50 MILIONA I GDJE SU SVI TI SILNI NOVCI KOJI SU "SPRŽENI", PA ON JE BIO MINISTAR SAOBRAĆAJA RS 10 GODINA... U OVOM SLUČAJU A UMJESTO DIREKCIJE U KOJOJ JE ČUBRILOVIĆ BIO DIREKTOR, ON JE KAO MINISTAR "SKLEPAO" DVA D.O.O. PREDUZEĆA I TO PREDUZECE ZA PUTEVE I PREDUZEĆE ZA AUTOPUTEVE (PAZITE D.O.O.) NA OVAJ NAČIN JE OTVOREN PROSTOR ZA STVARANJE "HAOSA" U PLANIRANJU I GRADNJI DRUMSKE INFRASTRUKTURE. DAKLE ZA NASTALO STANJE ODGOVORAN JE ODGOVORNI POLITIČAR, A TO JE ČUBRILOVIC - JER JE OVAJ "HAOS" NJEGOV PATENT...

ODGOVORITE
Name

Viša tekstilno-kožarska škola

08.04.2015 12:55

NGRADNO PITANJE: Šta je po struci sadašnji direktor PUTEVA R.S.?

ODGOVORITE
Name

Требиње

08.04.2015 13:14

Недостаје пара и путевима-тачно сам се зачудио па зар је могуће. "Способни" кадрови из владајуће клике који нас воде сваку фирму су оцрњели.По угледу на електро систем сада ће поскупити и регистрација аутомобила како би "стручњаци" дошли до новца за ваше МИЗЕРНЕ платице и топли оброк од 348 КМ-многи радници РС немају плату колико ови имају само топли оброк. Нема овдје ни државе ни закона.

ODGOVORITE