Poslodavci protiv poskupljenja struje

Najavljeno poskupljenje struje za industrijeske potrošače od 19% će uništiti realni sektor Srspke, poručuju poslodavci. Umjesto da elektroprivredna preduzeća prethodno sprovedu internu štednju, poručeno je nakon Skupštine Unije udruženja poslodavaca, ona svoje gubitke fakturiše realnom sektoru, koji jedini puni budžet Srpske.

Republika Srpska 01.04.2015 | 19:56
Poslodavci protiv poskupljenja struje

Poskupljenje struje od 19 procenata biće razorni tsunami za privredu Republike Srpske, upozoravaju poslodavci.Nismo u mogućnosti da poskupljujemo svoje proizvode, kažu poslodavci, jer je kupovna moć građana niska. Ako poskupi struja, bojimo se da bi najveće žrtve mogle biti radnici.

"Posebno što je nas poljoprivrednike zabrinulo, je što je za nas privrednike predloženo povećanje od 19%, što je direktno udar na proizvodna preduzeća, što bi u značilo značajna umanjenja plata", kaže Dragutin Škrebić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske

Neprihvatljivo je, kažu privrednici, da Vlada godinama priča kako će rasteretiti privredu, a onda drastično podiže cijene eletrkične energije.

"Jedan kolega mi je juče rekao da će napisati Vladi zahtjev da ne reformiše ništa, jer ako nastavi sa ovim reformama nama će biti još teže. Sve ukupno mislimo da finansijski ne postoji politika koja će uticati na poboljšanje stanja privrede", Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Janko Petrović, upravlja fabrikom namještaja koja zapošljava oko 300 radnika. Poskupljenje od 19 odsto bi za njegovu firmu donijelo dodatni trošak od 150 hiljada maraka na godišnjem nivou. Pitanje je, kaže Petrović, da li će mali proizvođači takav udar uopšte preživjeti.

"Mi trenutno plaćamo između između 40 i 45 hiljada maraka električne energije, to bi bilo nekih 150 hiljada maraka na godišnjem nivou", kaže Janko Petrović.

Nakon što je najavljeno poskupljenje osim privrednika našlo na meti oštrih kritika građana i stručne javnosti, iz vladajuće koalicije se vješto izvlače iz kompletne priče. Prvo je lider DNS-a Marko Pavić poručio da ne podržava poskupljenje jer bi elektroprivreda trebalo da štedi na sebi, a ne na građanima i privrednicima. Vruće pitanje od sebe sklanja i lider socijalista i ministar industrije, energetike i rudarstva.

Poskupljenje ne treba prebaciti na građane i na privredu, nego da oni moraju unutar sebe dovoljno uraditi", kaže Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

"Ja ne mogu da govorim ja nisam za to hoće li biti poskupljenja, to će uraditi regulator", rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

U međuvremenu je i predsjednica Vlade Republike Srpske poručila da se ne slaže sa, kako je rekla, značajnijim povećanjem cijene struje. Iz opozicije su međutim poručili da se predstavnici vlasti ovakvim izjavama izlvače iz problema koji su sami zakuvali stranačkim zapošljavanjem u Elektroprivredi, pogotovo u predizbornom periodu. Tako je, tvrde opozicionari, u tom sektoru u posljedjih 8 godina zaposleno oko 4 i po hiljade radnika.

BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Ostoja

01.04.2015 18:02

Poslodavci, zar je njih iko ista pitao. Pa oni su i za smanjenje administracije pa svaki dan po nekoliko lica se prima u administraciju. Ako budu uporni nece poskupljenje bit 19% bit ce 29%

ODGOVORITE
Name

Boki

01.04.2015 18:08

Ma najbolje da posto radnike i onako ne placate ili ih platite sa 300 maraka za 300 sati,nemojte ni struju placati nekje samo vama dobro..Koji to zakon o radu vama jos treba?Po ovome ne morateda placate plate ni socijalno i penziono sto se vidi svaki dan u zivotu obicnig covjeka.Treba jos mozda da mozete da ih tucete ili sta vec

ODGOVORITE
Name

hehe

01.04.2015 19:50

Tako je, zivio komunizam

Name

007

01.04.2015 18:16

Nije ni narod za poskupljenje.

ODGOVORITE
Name

re

01.04.2015 18:52

Svi smo mi glasali za reforme i poskupljenje.

ODGOVORITE
Name

SUPER

01.04.2015 19:58

Sta kukate sada? Zar nisu izbori bili skoro? Zar nisu svi obecali da nece biti poskupljenja? Zato sada psssss...

ODGOVORITE
Name

zvornik

01.04.2015 20:11

Poslodavci struju i onako ne placaju. Koji se moj oni bune?

ODGOVORITE
Name

goran

01.04.2015 20:15

Posto ste vecinom Dodikovi igraci zamolite sefa da u novom zakonu o radu bude i clan zakona koji ce jasno oredjivati da su radnici duzni platiti struju bez obzira sto kasni plata, jer posteno gledajuci oni su je i potrosili.Ovog cirkusa nema nigdje pod nebeskom kapom

ODGOVORITE
Name

Djoko

01.04.2015 20:52

Ovo stvarno nema smisla. Premijerka je veceras rekla da nema poskupljenja struje. Gledali smo na tv. Ali izgleda da je slagala tek sad vidim u ovom tekstu.

ODGOVORITE
Name

radnik

01.04.2015 20:53

Posto se u elektroprivredi pred izbore zaposljavaju politicki istomisljenici a mi smo glasali za iste te da ostanu na vlast,sada je vreme dragi moji radnici da platimo vlastite greske da bi se odrzala nasa prenatrpana elektroprivreda i da nasi i dalje ostanu na vlasti.Pa ko nema u glavi sada nema ni u dzepu

ODGOVORITE
Name

goja

01.04.2015 21:15

Naša vlast ne zna ništa drugo da uradi osim reformi ovakvog tipa (oduzmi narodu a podaj stranackim podobnicima koje su i zapošljavali tokom svakih izbora ). Ovo je strašno, pa i najveći laik vidi da ovo ne ide ovako, ne treba biti nikakav strucnjak. Još jedna stvar, je li moguće da je ovoliko narod uništen da gotovo i ne pokušava nekim buntom da se odupre ovim pljačkašima koji nam vode državu i uzimaju nam i poslednji zalogaj iz usta.

ODGOVORITE
Name

ima nasla

02.04.2015 05:12

Pa dali znate kakve sve povlastice imaju zaposleni u Elektroprivredi RS?Pored tako visokih mjesecni primanja,dobijaju i subvenciju za struju na godisnjem nivou 800 KM,imaju placene stalne ulaznice za sve bazene u Banjaluci.Imajuci u vidu da je suvlasnica jednog od bazena ,kcerka bivseg gradonacelnika Banjaluke,onda vam je sve jasno.Kisa pada,vetar duva ,ali oni imaju pinku unapred placenu.Ako neko ne veruje nek proveri u Elektroprenosu RS.Sto bi se reklo ima se moze se.

ODGOVORITE
Name

auslender

02.04.2015 05:15

Glas na izborima 100 KM, poskupljenje struje za domaćinstva u prosjeku 3-4 KM. Taman toliko da se do kraja mandata namjeri što su uložili. A POPSLODAVCI ako ste članovi vladajuće koalicije ne brinite vlada će vam doti poticaj po zasluzi i uloženom "TRUDU".

ODGOVORITE
Name

muka

02.04.2015 07:06

Dosta su oni toga obećali ispod šatora uz pivo i pečenje ko fol besplatno kao i uvjek zna se da prevare naivne po treći put na izborima i šta je sada kukate a oni nastavili još gorom praksom.

ODGOVORITE
Name

ostoja

02.04.2015 07:42

tako je

ODGOVORITE