Makedoniji prijeti ukrajinski scenario?

Stanje u Makedoniji, nakon što je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev počeo sa objavljivanjem kompromitujućeg materijala o nelegalnom prisluškivanju je zabrinjavajuće, ocjenjuju analitičari koji smatraju da bi ta država uskoro mogla biti dovedena na ivicu provalije.

Region 01.04.2015 | 15:34
Makedoniji prijeti ukrajinski scenario?

Oni ne isključuju ni ukrajinski scenario, te je zato, kažu, u rješavanje aktuelne krize neophodno uključivanje međunarodnih faktora.

"Ima mnogo skandala sadašnje vlasti zbog kojih bi građani mogli da krenu u proteste koji bi narednih mjeseci mogli da dovedu zemlju na ivicu provalije i neviđenog haosa. Mislim da bi posljedice ove krize mogle da budu daleko manje ukoliko se međunarodni faktor ozbiljno uključi u rješavanje krize, jer ćemo u protivnom biti svjedoci događanja koja bi mogla da se porede samo sa onim što se dešava u Ukrajini", izjavio je novinar Bekim Buci, prenijeli su makedonski mediji.

Buci, naime, smatra da makedonske partije nisu u stanju da se oslobode nacionalističkih stavova iz prošlosti i da prihvate realnost. "Јoš od dolaska Nikole Gruevskog na vlast 2006. međuetnički odnosi su stalno na ivici pucanja. Premijerova nacionalistička politika je dovela do toga da se međuetnički odnosi između Albanaca i makedonaca vidno pogoršavaju", kaže Buci.

On je rekao da je Gruevski vodeći računa samo o pobjedi svoje partije VMRO-DPMNE i o svom ličnom rejtingu, doveo zemlju u delikatnu i opasnu situaciju pošto je uništio međuetničke odnose koji su bili noseći stubovi koji su održavali u životu Makedoniju.

Tim odnosima nimalo nije doprineo Zaev koji je u posljednje vrijeme počeo da objavljuje dokaze o umiješanosti makedonskih političara u korupciju i organizovani kriminal, a ukoliko, kako se najavljuje, bude objavio i dokaze za slučaj "Monstrumi" o ubistvu petorice Makedonaca to bi mogla da bude polazna tačka za destabilizaciju zemlje, rekao je Buci.

Po njegovim riječima, ako se potvrdi sadržaj Zaevljevog materijala, onda bi moglo da dođe do reagovanja ne samo Albanaca nego i samih Makedonaca. Zbog toga je i u ovom slučaju kao i ranije stabilnost Makedonije u rukama stranaca.

Mogućnost međuetničkog rata u Makedoniji nije isključio ni politički ekspert Arsim Sinani, koji smatra da političari zapravo pokušavaju da prikažu da je stanje u Makedoniji skoro pa ratno.

"Makedonija nije na pragu međuetničkog sukoba već je u ratu za demokrtiju i slobodu izražavanja. Ona se realno suočava sa starim jugoslovenskim i evropskim konceptom, dok političke partije makedonsko - albanske odnose koriste da bi se održale na vlasti. Sadašnja vlast je u moralnoj krizi i zbog toga joj je potrebna kriza u međuetničkim odnosima kako bi preživjela", ocijenio je Sinani.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bb

01.04.2015 13:38

Trazili ste, gledajte.

ODGOVORITE
Name

skopje

01.04.2015 15:44

A zašto sve odjednom najgore, čistite ispred svoje kuće.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

01.04.2015 19:49

Eh, koja je Jugoslavija bila država i koji smo mi normalan život živjeli. Jugoslavija će biti opet, samo nas biti neće.

ODGOVORITE
Name

Neđo 02.04.2015

02.04.2015 15:40

Dolazi crni petak i,Makedoniji od šiptarke demokratije.Kada su pravili nerede šiptari.Srpskom Kosovu.akedonci su se smejali i primali u,Makedoniju šiptarske lažne izbeglice,uopšte nisu razmišljali da čeka i njih problem,Šiptarski seperatista.Makedonska teritorija štose graniči sa,Kosovom u te delove,Makedonska vojska i policija neulazi jer nedozvoljavaju šiptari.Isti scenarijo kao u,Srpskom ,Kosovu.Tosu zazlužili.

ODGOVORITE