Bh. zvaničnici bez ljekarske provjere?!

U državnim i entitetskim organima izvršne i zakonodavne vlasti učestvuje ukupno 395 zvaničnika. Niko od njih nije dužan izvršiti ljekarske provjere prije preuzimanja funkcije u organima vlasti.

Bosna i Hercegovina 01.04.2015 | 22:58
Bh. zvaničnici bez ljekarske provjere?!

Bosna i Hercegovina je zemlja razvijenog birokratskog sistema u kome organi izvršne, sudske i zakonodavne vlasti postoje na svim nivoima Dejtonske organizacije države.

Tako Savjet ministara BiH, koji ima ulogu Vlade BiH, ima devetnaest članova, uključujući predsjedavajućeg Savjeta ministara, te ministre i zamjenike ministara.

Organ zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine je Parlamentarna skupština BiH koja je sastavljena od Predstavničkog doma i Vijeće naroda, u koje je izabrano 57 osoba.

Uz Savjet ministara BiH tu je i Predsjedništvo BiH, drugi organ izvršne vlasti na državnom nivou, koje čine tri člana Predsjedništva BiH iz reda konstitutivnih naroda.

Bosanskohercegovačka administracija grana se i na niže nivoe, tako u Vladi Federacije BiH sjedi šesnaest ministara i predsjednik Vlade. Prema istom principu organizacije funkcioniše i Vlada Republike Srpske koju takođe čini šesnaest ministara i premijer.

Zakonodavnu vlast na entitetskom nivou čine Parlament Federacije BiH i Narodna skupština Republike Srpske. Federalni Parlament sastoji se od Predstavničkog doma i Vijeća naroda u kojim je trenutno 148 osoba, dok Narodnu skupštinu Republike Srpske čine 83 poslanika.

Neizostavno je spomenuti i čelnike Federacije BiH, predsjednika i dva potpredsjednika, kao i predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske.

Svakako, uspostavljen je sistem izvršne i zakonodavne vlasti i na nivou Distrikta Brčko, a koje čini četrnaest članova Vlade Distrikta Brčko i 31 odbornik u Skupštini Distrikta.

Politička organizacije BiH stvorila je pokret za razvoj državne birokratije koji danas samo na entitetskom i državnom nivou ima 395 zvaničnika.

Podsjećamo, prema podacima Agencije za statistiku BiH u januaru 2015. godine registrovano je 551.187 nezaposlenih osoba, a od toga su 41.562 osobe sa visokom stručnom spremom, uključujući doktore nauka i magistre.

Zanimljiv je podatak da niko od izabranih zvaničnika nije dužan prije preuzimanja dužnosti izvršiti ljekarske provjere.

Ako uzmemo u obzir da prema posljednjim podacima milion i sedamsto hiljada osoba u BiH boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja, ili da je 15 posto bh. stanovništa zavisno od alkohola, postavlja se pitanje da li postoji realna mogućnost da neko od 395 bh. zvaničnika boluje od određene vrste psihičkih problema ili pak da u organima vlasti sjede osobe zavisne o drogama ili alkoholu.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Edo , Slatina - Tuzla

01.04.2015 11:35

Mislim da test inteligencije ne bi prosla vecina njih a ni psiho-fizicki test !! A tek " mi , njihovi glasaci " ne bi imali nikakve sanse na testu inteligencije ! " Mi " smo uspjesni u sado-mazo testovima !

ODGOVORITE
Name

Srle

01.04.2015 12:37

Zar neće ministar inostranih bar kod očnog ?

ODGOVORITE
Name

genijalno

01.04.2015 13:27

Nije fer tako o ministru! Hahaha

Name

David Štrbac

01.04.2015 13:35

99% njih su kleptomani. Podlaci. I psihopate po raznim osnovama. Potpuno su nesposobni i neinventivni. Nijedan konkretan posao da im date, ne znaju odraditi. Ne samo da ne znaju umne poslove nego ni drva nisu u stanju nacijepati. Znaju samo muljati, podvaljivati i slično. Otimati za sebe takodje. I blesavi narod ih bira i omogućava im enormne plate čak i do 7000KM plus doprinosi. Ah da, a nacionalne penzije koje ih čekaju su nacionalna sramota. Sve u svemu, fuj.

ODGOVORITE
Name

007

01.04.2015 15:16

A gdje je KRSMANOVIĆ?Nije valjda jedini išao ne testove?

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

02.04.2015 06:40

DA SE DIJETE UPIŠE U SRDNJU ŠKOLU MORA IMATI LJEKARSKO UVJERENJE O ISPUNJAVANJU USLOVA PROPISANIH ZAKONOM. KAD JE U PITANJU POLITIČKA FUNKCIJA, DIREKTORSKA ILI NEKA DRUGA USLOV JE CRVENA KNJIŽICA, SA POTPISOM PREDSJEDNIKA!

ODGOVORITE
Name

Требиње

02.04.2015 10:55

Они болују од клептоманије, акутне похлепе, дебилизма, атрофираних мишића ногу-јер не би напустили фотељу до смрти, и дубоко укоријењеног увјерења да су увијек у праву чак и када краду,запошљавају своју дјецу преко везе, купују гласове...

ODGOVORITE